Dagelijkse opdracht: als ik voor één dag iemand anders kon zijn

Als je voor één dag iemand anders kon zijn, wie zou dat dan zijn en waarom?

Het lijkt een onschuldige vraag, een gedachte-oefening. Dat is het niet. Tenminste, niet voor iemand die een groot deel van haar leven haar eigenheid heeft moeten wegdrukken om hooguit gedoogd te worden. Voor mij is het idee van wéér een ander persoon te moeten zijn, niet leuk of interessant. Het is onacceptabel. Mijn antwoord is dan ook: ‘niemand!’.

Het leven is echter en waardevoller nu ik mijn eigenheid steeds meer accepteer en waardeer. Ik ontdek ook steeds meer over mezelf, kom tot nieuwe of juist oude, herontdekte inzichten. Een hernieuwde kennismaking met mooie en verrassende gevolgen. Ik ben benieuwd wat zich nog allemaal gaat aandienen.

Anders dan ik lang heb gevreesd, maakt deze introspectie mij niet egoïstisch. Ik ben meer waarde gaan hechten aan mezelf, en mijn gedrevenheid om de wereld een mooiere plek te maken is alleen maar sterker geworden. Het is iets dat onlosmakelijk met mij verbonden is, en met meer ruimte voor mezelf is er ook meer ruimte voor mijn idealen ontstaan. Het is vooral zo dat ik mij niet meer voor onoprechte karretjes laat spannen. Mensen met twijfelachtige intenties zouden dit met enige creativiteit kunnen veroordelen omdat ik hun controle- en bevoogdingsdrang niet langer faciliteer. Gelukkig ben ik voor emotionele chantage ook niet meer beschikbaar. Zo oninspirerend vind ik dat!

Als mijn authentieke(re) zelf ervaar ik nu eindelijk de waardevolle kant van menselijk contact. De oprechtheid, de gelijkwaardigheid, het gunnen. Zo kan het dus óók zijn. Mezelf toestaan te zijn wie ik ben, maakt waardevolle interactie mogelijk, en omgekeerd maakt waardevolle interactie weer dat ik nog meer mezelf durf te zijn. Het maakt ook dat ik mij gesterkt voel in mijn beslissing om de juiste omgevingen te kiezen, en de omgevingen die mij naar beneden trekken voorgoed los te laten.

Elke dag van mijn leven raak ik dieper doordrongen van de waarde van eigenheid en de belemmering van aanpassing. Daarom zal ik elke dag leven als mezelf.