Dagelijkse opdracht: welke boeken wil ik lezen?

Welke boeken wil je lezen?

Foto door Josh Sorenson op Pexels.com

Nieuwe ontwikkelingen rondom de dagelijkse opdracht: vandaag kon ik kiezen tussen verschillende vragen. Leuk om eindelijk eens over boeken te schrijven, want zo belangrijk als ze zijn in mijn leven, zo afwezig zijn ze op mijn blog. Daar moet maar eens verandering in komen.

Toch ga ik mij wel een beetje inhouden. Mijn leeslijst groeit met de dag en om nu alle boeken te delen die ik wil lezen… In plaats daarvan deel ik drie boeken die ik dit jaar wil lezen, en vertel ik waarom ik er zo benieuwd naar ben. En neem ik mij voor om mijn liefde voor boeken voortaan een prominentere plaats te geven op mijn blog.

Charlotte de Monchy, Hart voor de zaak
Als liefhebber van het feelgood-genre kan ik enorm genieten van de boeken van Charlotte de Monchy. Even wegdromen en mij onderdompelen in een wereld van sympathieke personages die tegenslagen overwinnen en dromen waarmaken. Ik waardeerde het in de feelgood-film Ik wist het (Chantal van Gastel) en ik zoek ernaar in de inspirerende verhalen die ik lees. De Monchy’s nieuwste boek gaat over Julia, wiens prettige leven en droombaan in de war worden geschopt door een onbeschofte klant, een charmante collega en de toekomstige verantwoordelijkheid over een familiebedrijf. Julia zal er ongetwijfeld iets op verzinnen, maar hoe en wat, dat ontdek ik natuurlijk pas tijdens het lezen!

Clarissa Pinkola Estés, De ontembare vrouw
Hoe modern en verlicht we in Nederland ook denken te zijn, de vrouwenemancipatie is nog niet voltooid – zeker niet als je te ‘anders’ bent, te veel afwijkt van wat als ‘normaal’ vrouwelijk gedrag wordt gezien. Een beetje op je tellen passen, niet te veel willen, niet te emotioneel maar zeker ook niet te logisch zijn. En moet dat nou zo nodig, al die wilde plannen en ambities? Je moet eens leren je plaats te kennen. En je leek me zo aardig. Het is een mentaliteit die ik meer dan zat ben, en die mij alleen maar feministischer maakt. Als idealistische vrouw met een authenticiteits- en emancipatiestreven verdiep ik mij graag in dit boek van de Jungiaanse psychoanalytica Clarissa Pinkola Estés.

Frank de Jong, René Kok, Margreet Schrevel, Erik Somers (eds), Het Socialistenboek
Dit boek biedt een thematisch overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse socialistische beweging. Erg boeiend als je houdt van geschiedenis, socialisme en communisme, en nog meer wilt weten over de manier waarop sociale bewegingen ernaar streefden hun idealen vorm te geven. Ik heb het boek pas geleden tweedehands gekocht en verheug mij op de extra kennis, de historische inspiratie en de lessen voor de toekomst. Want in deze repressieve neoliberale maatschappij zijn emancipatie en sociale rechtvaardigheid hard nodig, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de wereld buiten Nederland.

Of het nu gaat om hoop, ontroering, kennisverwerving, inspiratie of motivatie: deze boeken spreken mij om verschillende redenen aan. Ik hoop op positieve leeservaringen en ik verwacht dat dit wel goedkomt.