Dagelijkse opdracht: wat ik anders zou kunnen aanpakken

Wat zou je anders kunnen aanpakken?

Voor deze dagelijkse opdracht zou ik het antwoord dat ik bijna een maand geleden gaf kunnen herhalen. De vragen ‘wat zou je minder willen doen?’ en ‘wat zou je anders kunnen aanpakken?’ komen redelijk overeen. Als je een bepaald iets minder wilt doen, dan is dat een duidelijk signaal dat je het voortaan anders zou willen aanpakken. En ergens is dat ook zo: ik wil absoluut minder overdenken en verantwoorden, omdat deze geïnternaliseerde gedragingen niet overeenstemmen met mijn innerlijke waarde(n). De gedragingen waren meer moetens dan dat ik ze werkelijk meende.

Als ik blog, dan leg ik natuurlijk ook dingen uit, maar dan doe ik dat op basis van plezier, autonomie en gedrevenheid. WordPress stelt bloggers dagelijks een vraag en ik bepaal dagelijks in hoeverre ik hier iets mee wil. Spreekt het onderwerp mij aan? Is dit het moment waarop ik dit thema wil behandelen? Heb ik überhaupt zin om vandaag te bloggen? En los van de dagelijkse opdracht deel ik wat ik te vertellen heb, op een moment dat voor mij goed voelt.

Dat is ook de benadering die ik aan het herontdekken ben in mijn leven in het algemeen. Een benadering van dicht bij mezelf blijven, luisteren naar mijn innerlijk, van in contact zijn met mijn hart en mijn waarden. Van mezelf nooit meer verloochenen om geaccepteerd te worden in een kapitalistische, neurotypische cultuur die gelukkig nooit de mijne zal zijn. Van mezelf een leven gunnen waarin ik tot mijn recht kom, in plaats van het leven zoals dat wordt verheerlijkt in de neoliberale aanpassingspropaganda.

Het gaat niet alleen om de praktische aspecten, de concrete keuzes. Die zijn er absoluut, maar in deze blogpost besteed ik vooral aandacht aan de fundamenten. Of ik had kunnen zeggen dat ik mij daartoe beperk, maar dat is die neurotypische benadering die ik nu juist steeds meer loslaat. Andere keuzes maken, anders ervaren of anders-zijn, is namelijk allesbehalve een beperking, en in mijn levenskeuzes, hoe fundamenteel of concreet ook, is er voor dergelijke desinformatie geen plaats meer.

Dat is wat ik anders ga aanpakken. Dat is mijn dagelijkse opdracht, om af en toe over te bloggen en om inderdaad dagelijks in de praktijk te brengen.