Dagelijkse opdracht: wat ik minder zou willen doen

Wat zou je minder willen doen?

Is het iets nieuws of zie ik het gewoon voor het eerst? Hoe dan ook: ik zag een dagelijkse opdracht (‘daily prompt’) in mijn dashboard en het sprak mij gelijk aan. Nee, ik ga niet dagelijks bloggen. Vaker inloggen, zien wat WordPress mij die dag voorschotelt en daar iets over schrijven? Ja, dat zeker! Een mooie uitnodiging om mijn blogactiviteiten minder te overdenken en meer te reageren op wat ik zie en ervaar.

Het heeft niet alleen met bloggen te maken. Veel te lang was ik van het verstand, de voorzichtigheid, de verantwoording. Niet dat ik diep vanbinnen zo ben, al was dat wel wat ik mezelf en anderen vertelde. Het was ook wat van mij verwacht werd in het leven. Zo gaat dat tussen mensen. Iemand ziet een bepaald aspect van jou en verzint er, op basis van allerlei eigen vooronderstellingen en culturele verwachtingspatronen, een heel verhaal bij en dat ben jij dan. Dat was ik dus, en ik werd het. Ik hoef het alleen niet meer te geloven. Ik hoef er ook niet meer naar te leven.

Wat ik minder zou willen doen, is denkend door het leven gaan. De geïnternaliseerde rol van brave, verstandige vrouw moeten spelen. Precies moeten weten wat ik wanneer ga doen. Altijd maar alles tot in de puntjes moeten verantwoorden.

Natuurlijk, mijn liefde voor leren is er en zal er altijd blijven. Studeren is de mooie kant van het denken. Maar vragen en piekeren en overwegen, en daar mijn identiteit op baseren? Ik ben er klaar voor om dat eindelijk eens achter mij te laten.