Wandelend door het leven

Een nazomerse wandelfoto. Ondanks de prettige omgeving zou het geen lange wandeling worden: het weer werd steeds drukkender en daar reageert mijn lichaam slecht op. Dat gebeurt soms tijdens het wandelen. Ik kies een bepaalde koers, een externe factor dient zich aan en in sommige gevallen is het beter om dan een ander pad te kiezen. Gelukkig heb ik de vrijheid om steeds opnieuw mijn wandelkoers te bepalen. De natuur staat altijd voor mij open. Als wandelaar ervaar ik die ruimte elke keer weer.

Ik zou graag wandelend door het leven gaan. Mij vol goede moed voortbewegen in een wereld die niet domineert, kleineert en stigmatiseert; een vrije en rechtvaardige wereld die ruimte biedt aan ieder mens. Het ene pad ligt al voor mij open; het andere pad creëer ik zelf, voor mezelf en voor degenen die de wandeling net iets aarzelender begonnen zijn. Ik snap ze wel. Als je zo lang te horen hebt gekregen dat jouw weg een problematische weg is, dan voelt elke stap als een parachutesprong. Dan is het dat vaak ook.

Wandelend door het leven stuit ik soms op hindernissen, zoals een hek, een rivier of een temperamentvolle gans. Geen van allen hebben zij merkwaardige ideeën over de plaats van mij als autistische vrouw in de maatschappij. Geen van allen zijn ze er met een vooropgezet plan om de gevestigde orde in stand te houden. En geen van allen verpesten ze mijn wandeling. Een hek kan ik openen of overheen klimmen. Ik kan ook een omweg nemen. Dobbert er ergens een bootje aan de oever, of loopt er een mooi pad langs de rivier? Vooruit, die gans is wel erg temperamentvol, maar als ik met een flinke boog om het beestje heen loop, moet het lukken. Wandelend door het leven zie ik overal mogelijkheden.

Als wandelaar met een groot vrijheids- en gelijkheidshart kijk ik vol teleurstelling en verbijstering naar onze zogenaamde beschaving. Al dat gecommandeer, al die onwetendheid, al dat ‘wij weten wat goed voor je is’, al die bespottelijke ideeën over de gevreesde Ander.

Ik zou graag wandelend door het leven gaan en daarom ga ik alvast op pad. Een zelfgekozen pad in een wereld vol belemmeringen, op weg naar een wereld vol mogelijkheden voor iedereen.