Mijn liefde voor leren

Foto door Rahul Pandit op Pexels.com

Ik ben dol op studeren! Lezen, schrijven, kennis en inzicht opdoen, leren, reflecteren, mij verdiepen in waardevolle vakgebieden… het hoort er allemaal bij en het maakt mij allemaal blij. Ik ben een geïnspireerde OU-student.

Helaas wordt studeren in onze maatschappij vooral benaderd als een noodzakelijke stap in de richting van een ‘succesvolle’ toekomst. Toen ik jaren geleden aan een reguliere universiteit studeerde, vond ik die kille, berekenende benadering erg teleurstellend. Die sfeer van ‘beter’ willen zijn, sociaal vergelijken, populariteit, aan je cv werken en naar ‘succes’ streven was totaal niet opbouwend. Ik heb te veel geprobeerd het ‘sociale’ leven te leiden dat er blijkbaar bij hoorde. Ik had als begin-twintiger niet de zelfkennis en verbinding met mijn persoonlijke waarden om dat hele studentencultuurtje te laten voor wat het was en echt voor mijn studieplezier te gaan. Gelukkig gun ik mezelf nu de zingeving en verdieping die ik eerder heb gemist.

En weet je, natuurlijk wil ik afstuderen en natuurlijk heb ik te maken met deadlines en tentamens. Dat hoort er ook een beetje bij. Wat ik waardevol vind en waar ik energie van krijg, is lekker in de boeken (of de digitale studiematerialen) duiken en een nieuwe ideeënwereld ontdekken. Of zelf mijn ideeën ontwikkelen, een frisse blik die mij net weer anders tegen dingen aan laat kijken. Genieten van de mooie inhoud, van de schoonheid van het vakgebied/ de vakgebieden. Inspiratie opdoen die mij als persoon doet groeien, of die mijn creativiteit stimuleert. Lezen over romans die ik vervolgens zelf graag wil lezen. Films en series ontdekken die ik vervolgens zelf graag wil zien. Meer inzicht verwerven in culturele en maatschappelijke patronen, zodat ik de actualiteit beter kan plaatsen en hopelijk kan bijdragen aan een mooiere toekomst.

Ik wil blijven leren, en ook blijven studeren, omdat ik er gelukkig van word. Het hoort bij wie ik ben, bij wat ik waardevol vind, bij hoe ik in het leven sta. Zo helpt de persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt mij in het studeren. En zo helpt het studeren mij om mijn leven steeds meer in te richten zoals ik dat wil.