Drie hoopgevende nummers van Ilse DeLange

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Mijn liefde voor het leven heeft twee uitingsvormen. Aan de ene kant kan ik niet anders dan afwijzen wat het leven niet dient. Eerder heb ik mij bijvoorbeeld duidelijk uitgesproken tegen de kapitalistische propaganda in het inclusiedebat. Aan de andere kant voel ik mij in zeer positieve zin geraakt door alles wat goed en mooi is. Studeren aan de Open Universiteit vind ik geweldig, en daar vertel ik graag over. Maar waar ik het nu over heb, is de kracht van hoopgevende muziek. Onderstaande nummers van Ilse DeLange inspireren mij enorm.

Changes

Zo op het eerste gezicht lijkt de tekst misschien wat somber, maar als je het mij vraagt, zit er veel wijsheid en kracht in dit nummer. De erkenning dat het anders moet, kan het begin zijn van iets mooiers en beters. Eerlijkheid over mijn situatie helpt mij om positieve veranderingen tot stand te brengen. Het helpt mij om helder te zijn over mijn onvrede, en hoopvol over mijn dromen en verlangens. Ook bij anderen kan ik het alleen maar aanmoedigen.

Don’t Hold Back

Dit nummer inspireert mij om dicht bij mezelf en mijn waarden te blijven. Al roept onze maatschappij nog zo hard dat competitie, macht en status het allerbelangrijkst is: ik weet dat het niet klopt. En ook al hoor ik nog zo vaak dat mijn introversie en sensitiviteit zwakheden zijn: ik weet dat het niet klopt. Ik weet wie ik ben en ik weet welke waarden het waard zijn om na te streven. Daar blog ik graag over, meer nog dan ik tot nu toe heb gedaan.

Willing

Geloven in schoonheid en gerechtigheid, al lijkt het nog zo ver weg. Bouwen aan wat waardevol is, al beweren zelfverklaarde realisten dat het toch niet haalbaar is voor jou. Houden van het leven, al heb je genoeg op je bordje geworpen gekregen. Voor mij is het de enige weg en in Willing hoor ik het allemaal terug. Nee, ik geloof niet dat alles op elk moment mogelijk is. Ik geloof wél dat (bijna) ieder mens in staat is tot goede, opbouwende dingen, en dat het ons volste recht is om al dat moois te verwezenlijken.