Studeren aan de Open Universiteit: waarom ik enthousiast ben

Foto door Pixabay op Pexels.com

Weet je dat het heerlijk is om ergens helemaal in te duiken? Om je te laten leiden door enthousiasme en leergierigheid? Om actief op zoek te gaan naar oude en nieuwe kennis? Om te werken aan je eigen inzichten? Mijn liefde voor leren gaat diep, net als mijn liefde voor kunst en cultuur. Ik ben dan ook blij dat ik Algemene Cultuurwetenschappen studeer aan de Open Universiteit.

Ik doe dit sinds september. Helemaal nieuw is deze universiteit niet voor mij, want tijdens mijn bacheloropleiding Geschiedenis in Leiden volgde ik een paar psychologiemodules aan de OU. Maar dat is lang geleden en al is het verleden nog zo boeiend: het heden en de toekomst zijn dat ook. Ik vertel daarom graag over mijn huidige leven als werkende OU-student. De komende jaren zal ik vast nog veel meer te vertellen hebben. Ik zal dan verhalen vertellen die ik nu nog niet ken, maar waar ik nu wel aan kan werken. Spannend, toch?

Mijn studieavontuur begon met de Oriëntatiecursus cultuurwetenschappen. Ik ontdekte meer over de vakgebieden cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, letterkunde en filosofie, en verdiepte mij, aan de hand van het boek De duizelingwekkende jaren (Philipp Blom) en artikelen van andere wetenschappers, in het Europa tussen 1900 en 1914. Dit vak rondde ik af met een mooie 8,6. Een positief begin van de studie dus!

Op dit moment volg ik de modules Inleiding in de filosofie 1 en Academisch schrijven. Eind april begin ik met Inleiding in de filosofie 2. En al heb ik eindexamen gedaan in filosofie en al heb ik schrijfervaring: ik heb nog veel te leren. Deze vakken bieden mij de uitdaging en de verdieping die ik de afgelopen jaren zo heb gemist. Leren is verrijkend. Ik geniet.

Ook het studeren vanuit huis vind ik erg prettig. Ik wens niet mee te gaan in de overhaaste keuzes die onze maatschappij nu maakt rondom corona. Bovendien ben ik nogal gehecht aan mijn autonomie: in plaats van mij te vormen naar andermans tempo en structuur, werk ik liever in mijn eigen omgeving en op mijn eigen moment aan mijn intellectuele ontwikkeling. Dat is hoe ik opbloei, door zelf de regie te nemen en mijn eigen pad te volgen. Studeren aan de Open Universiteit biedt mij die ruimte en dat doet mij goed.

Dus ja, ik ben enthousiast. Ik werk aan iets moois op een manier die bij mij past. Ik heb iets om echt voor te gaan, iets om in te groeien en verder te verdiepen. Nu is dit een meerjarentraject en ik zal ongetwijfeld momenten meemaken van onzekerheid en frustratie. Ik weet ook dat zulke gevoelens nu eenmaal horen bij de menselijke ontwikkeling. Gelukkig heb ik er alle vertrouwen in dat de positieve ervaringen zullen overheersen. Wie weet wat ik de komende jaren allemaal ga leren en ontdekken!