Van 2019 naar 2020: bezinnen en vooruitkijken

Bezinnen en vooruitkijken… die woorden kwamen mij bekend voor en wat blijkt? Mijn blogpost over de laatste maand van 2017 ging over hetzelfde thema. Twee jaar later vind ik het nog steeds belangrijk, of eigenlijk belangrijker dan ooit.

2019 was geen jaar zoals ik het gehoopt had. Te veel tegenslagen op verschillende levensgebieden, en dat ondanks mijn positieve instelling, motivatie en inzet, betrokkenheid bij waardevolle initiatieven en (enkele uitzonderingen daargelaten) warme en begripvolle bejegening van mijn medemensen. Dit alles overigens met de juiste intenties en vol overtuiging, maar de balans tussen geven en nemen is behoorlijk zoekgeraakt. Om mijn energie, kracht en vreugde terug te vinden, moet ik het echt anders gaan aanpakken. Ik ben er klaar mee.

Waar ik dan precies klaar mee ben? Ik vertel het je in mijn blogpost op dsmmeisjes: ‘Weer op zoek naar een autismecoach’. Ook hier op mijn eigen blog bespreek ik mijn hobbels van de afgelopen jaren:

 • Te veel proberen te zijn zoals anderen en mezelf daarmee verloochenen
 • Mij de mond laten snoeren en laten afremmen door de oordelen, projecties of (weliswaar goedbedoelde) adviezen van anderen
 • Heel veel voor anderen (mensen of initiatieven) doen, steeds extra taken en verantwoordelijkheden op mij nemen
 • Weinig ruimte innemen, mezelf onvoldoende durven laten zien en daardoor te weinig kunnen bijdragen vanuit mijn eigenheid
 • Niet voldoende stilstaan bij wat ik nu eigenlijk zélf graag wil, of dit wegdrukken/ wegrationaliseren
 • Dingen op wilskracht doen, hard zijn voor mezelf, te veel tijd doorbrengen in mijn overactieve hoofd
 • Te graag verstandig willen zijn in mijn keuzes
 • Mij verantwoordelijk voelen voor het welzijn van anderen (of mij dit laten aanpraten) en mijn eigen behoeften niet durven uiten
 • Mijn grenzen en behoeften als overdreven bestempelen (of mij dit laten aanpraten)
 • Ondanks mijn intenties te weinig aandacht besteden aan mijn leefstijl en zelfzorg (lichamelijk, geestelijk en spiritueel)

En zo is er vast nog meer, maar dit dekt de lading wel wat mij betreft. Ik vind het ook weinig zinvol om een uitgebreid overzicht te plaatsen van alle tegenslagen en teleurstellingen van het afgelopen jaar. De onderliggende dynamiek vind ik belangrijker. Ik heb namelijk enorm vanuit angst geleefd. Hiermee bedoel ik niet noodzakelijkerwijs een angststoornis of depressie, hoewel psychologen en psychiaters het vanuit hun professie wel als zodanig hebben geïnterpreteerd. De DSM is ook niet volmaakt; dat blijkt alleen al uit de vele opiniestukken van en interviews met maatschappijkritische psychiaters.

Ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat mijn gevoelens van angst, verdriet en wanhoop eerder existentieel dan psychiatrisch van aard zijn. Dat het meer te maken heeft met het mij niet thuis voelen, zaken niet kunnen plaatsen, weinig betekenis en verbinding ervaren en niet het gevoel hebben dat mijn huidige leven bij mij past, maar ook niet goed weten hoe dan wel die positieve veranderingen tot stand te brengen. En ja, mijn autisme speelt een grote rol in dit alles, maar in mijn ogen is autisme ook geen psychiatrische stoornis. Ik ervaar het meer als een andere manier van zijn, met zowel vreugde als leed tot gevolg. Helaas heeft het leed nu de overhand, maar ik probeer moed en hoop te houden en mezelf te vertellen dat ik wel degelijk tot positieve veranderingen in staat ben. Ik hoop dat ik over een jaar kan zeggen dat het allemaal ergens goed voor is geweest en dat ik er als een sterker persoon uitgekomen ben. In ieder geval kan ik nu al zeggen dat dit alles tot meer inzicht in mezelf en mijn leven heeft geleid, dus zelfs nu maak ik een ontwikkeling door.

De vraag is: hoe ga ik die ontwikkeling voortzetten? Hoe ga ik mijn inzichten meenemen in mijn dagelijks leven en mijn keuzes voor de langere termijn? Dat vind ik dus écht lastig. Nog steeds heb ik geen idee hoe de wereld en het leven eigenlijk werken, wat voor gevolgen mijn keuzes en gedrag hebben (ondanks de goede intenties vaak averechts) en hoe ik mijn talenten en ideeën zo kan inzetten dat er iets moois uit voortkomt. De weg tussen ideaal en verwezenlijking is een mysterie. Vaak wordt er gesproken over ‘kleine stapjes’ (die allesbehalve inspirerend zijn), maar dan nog kan ik maar denken en denken en denken… wélke stapjes dan?

Nu moet ik zeggen dat ik mij aan het verdiepen ben in persoonlijke groei, meditatie, yoga, innerlijke kracht, spiritualiteit en zingeving en wat telkens weer naar voren komt, is dicht bij mezelf blijven. Ophouden met aanpassen en in plaats daarvan luisteren naar alles wat in mij leeft. Mezelf niet zien als iemand die moet veranderen en ‘normaal’ moet worden (wat vaak heel saai is), maar mijn eigenheid als vertrekpunt nemen en van daaruit stappen zetten: groot, middelgroot of klein.

Eerder heb ik geschreven over leven volgens mijn waarden:

 1. zelfbepaling
 2. de natuur beschermen
 3. rechtvaardigheid
 4. tolerantie
 5. onafhankelijkheid van denken

Wat ik in deze hele kwestie vergeten ben, is dat waarden niet alleen betrekking hebben op de omgang met anderen (mens, dier en natuur), maar ook op het fatsoenlijk omgaan met mezelf. Als ik geloof in menselijke waardigheid (en dat doe ik zeker), dan houdt dat in dat ik mezelf ook waardig dien te behandelen. Dat ik keuzes mag maken die goed zijn voor mijn lichaam, geest en ziel, dat ik mag doen waar ik blij van word en energie van krijg en dat ik afstand mag nemen van alles wat mij naar beneden haalt. Wat ik anderen gun, mag – en moet – ik ook mezelf gunnen.

Dit jaar ga ik geen concrete doelen stellen en stel ik niet allerlei eisen aan mezelf. Wel zijn er bepaalde intenties die ik waardevol vind en die ik dit jaar meer wil naleven. Dingen die ik eerder had willen doen of waar ik een begin mee had gemaakt, maar waar ik onvoldoende de tijd voor kon vinden om ze echt in mijn leven te integreren.

 • Mijn meditatie- en yoga-beoefening verder ontwikkelen en verdiepen. Stilte vinden en in contact komen met mijn innerlijke wijsheid en intuïtie. Meer leren over kruiden, stenen en andere natuurgeneeswijzen.
 • Eten volgens de whole food plant based filosofie. Op basis van mijn principes eet ik veganistisch en dat vind ik heel belangrijk. Nu ben ik er echter klaar voor om steeds meer natuurlijk en onbewerkt te gaan eten. Dus flink minderen met vleesvervangers en vegan snacks en in plaats daarvan veel meer groenten in mijn gerechten verwerken, net als volle granen en peulvruchten.
 • Nog vaker de natuur opzoeken, omdat ik mij daar het gelukkigst en het meest op mijn plek voel.
 • Meer ruimte geven aan mijn creativiteit door veel energie in mijn blog te steken, mij verder te ontwikkelen in (natuur)fotografie en oude creatieve hobby’s weer op te pakken.
 • Doen waar ik gelukkig van word in mijn loopbaan, in plaats van mij steeds maar aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Meer energie steken in zelfstandig werk als redacteur, tekstschrijver, blogger of ervaringsdeskundig trainer. Durven loslaten of verminderen waar ik niet meer blij van word of wat mij te veel energie kost.
 • Meer energie steken in de mensen met wie ik graag omga en mij openstellen voor nieuwe contacten. Meer gelijkwaardige relaties aangaan en dus ook zelf mijn ruimte durven innemen.

Ik hoop dat ik, door andere keuzes te maken, een fijner leven voor mezelf kan opbouwen, te beginnen in 2020.

Verder wens ik ook jou het allerbeste in dit nieuwe jaar. Ik zou het leuk vinden als je je wensen, doelen of intenties deelt in een reactie en/ of op je blog.

 

Meer informatie
Han Renard, ‘Paul Verhaeghe, hoogleraar psychologie: ‘We kweken psychiatrische patiënten bij de vleet” (uit: Knack van 27 november 2019; gelezen 1 januari 2020). Hier vind je het artikel.

Gepubliceerd door

3 reacties op ‘Van 2019 naar 2020: bezinnen en vooruitkijken

 1. Mooie blog Wendy. Een iets uitgebreidere terug- en vooruitblik dan ik geschreven heb op mijn blogje. Maar ik zie wel veel overeenkomsten. Ook voor mij was 2019 niet mijn beste jaar. En je bent ook vegan! Leuk, geweldig zelfs. Ik ga je volgen!

  Met natuurvriendelijke groet,
  Theo de la Ruelle

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie, Theo! Leuk dat je mijn blog bent gaan volgen.
   Het was jammer, zo’n moeilijk jaar, maar het heeft mij wel inzicht gegeven in wat ik anders wil.
   Ik ben jouw blog ook gaan volgen. Geniet van het schrijven en van de mooie natuur!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s