Liefde voor muziek: tien nummers die mij de afgelopen tijd hebben geraakt

De afgelopen tijd heb ik, zoals wel vaker het geval is, genoten van muziek. Drie thema’s doken telkens op in de nummers waarnaar ik heb geluisterd: vrijheid en verbondenheid (voor mij gaan die twee samen), zingeving en levenskunst (iets anders dan religie) en sociale rechtvaardigheid (iets anders dan een categorie ‘kwetsbare burgers’ in het leven roepen en daar beleid op maken). Het zijn thema’s die samenhangen met de waarden die ik wil naleven. Geniet van de muziek en laat je inspireren.

Billy Bragg – The Internationale
Laten we krachtig beginnen! In The Internationale komen zo ongeveer alle problemen ter sprake waar wij als mensheid mee kampen. Maar dat is niet alles: we horen hoe het ook kan. Hoe onderdrukte groepen zich kunnen verenigen en zélf kunnen strijden voor hun rechten. Het gaat niet om liefdadigheid of om de kruimels. Het gaat niet om gelabeld worden als ‘kwetsbaar’, want van inherente kwetsbaarheid is geen sprake. Het gaat om wat ons toekomt.

Blue Swede – Hooked on a Feeling
Ik ben fan van Guardians of the Galaxy, in het bijzonder van Groot en Rocket. Het zijn echte vrienden. Maar ook de muziek is prachtig. Uit dit nummer spreekt zo veel liefde, vreugde en betrokkenheid. De zanger meent het met haar. Ik ben zo ontzettend klaar met wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt aan onoprechtheid en alleen maar willen nemen. Wij vrouwen zijn meer waard dan dat. Ik ben meer waard dan dat.

David Bowie – Life on Mars?
Bowie’s kritiek op de (toenmalige) hedendaagse cultuur. Het verdriet dat hij laat zien. Ook ik ben verdrietig over vervlakking, angst voor diepgang en betekenis, vluchten in kicks en genot. Ik ben ervan overtuigd dat mensen tot meer in staat zijn dan wat ze laten zien, maar zolang zij dat zelf niet inzien, schiet het allemaal weinig op. En ja, ik ben ook kritisch op mezelf. Ook ik vlucht, alleen onopvallend en subtiel en dus weinig zichtbaar. Toch zonde.

Fleetwood Mac – Don’t Stop
Verdriet hebben en toch verder gaan. Altijd weer een nieuwe kans zien op geluk. Ik vind het mooi, zeker als je die visie ook met anderen deelt. Als je hoop geeft, vertelt dat het wél zin heeft, dat de ander er wél kan komen. Dat is een houding waar ik in geloof. Zo iemand wil ik zelf voor anderen zijn. Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe het is om pessimistische ideeën gepresenteerd te krijgen en zo’n persoon wil ik gewoon niet zijn. Ik wil iemand zijn die opbouwt.

Marco Borsato en Sanne Hans – Neem Me Mee
Heerlijk toch, samen de boel de boel laten en vrij zijn. Nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe dingen ontdekken, en dat samen met de persoon die bij jou hoort. Een mooi voorbeeld van hoe vrijheid en verbondenheid wel degelijk samen kunnen gaan. Ik verlang naar beiden en ik wil het één ook niet zonder het ander. Vrijheid zonder verbondenheid is vrijblijvendheid, en verbondenheid zonder vrijheid is benauwdheid. Ik heb het allebei meegemaakt en vond het maar niets. Geïnspireerd door Neem Me Mee kies ik voor beide waarden.

Mike Oldfield, Maggie Reilly – Moonlight Shadow
Waarom dit nummer mij raakt? In de eerste plaats door de prachtige stem van Maggie Reilly. Hoor hoe ze zingt en hoe ze haar luisteraars meeneemt in het verhaal van een rouwende vrouw. Verlies als thema komt goed naar voren in Moonlight Shadow. Wat mij betreft kun je verlies breed interpreteren, of het nu gaat om een speciaal persoon, een persoon die speciaal leek maar dat toch niet bleek te zijn, of een droombeeld in het algemeen. Bovendien: wanneer is iets definitief verdwenen, en wanneer dénk je alleen maar dat dat zo is? Nee, ik heb de antwoorden niet. Het zijn eerder vragen die ik mezelf geregeld stel.

Ralph Chaplin, Pete Seeger – Solidarity Forever
Zoals ik in mijn stukje over De Internationale al vertelde: ik sta voor sociale rechtvaardigheid en emancipatie. In Solidarity Forever, dat zich baseert op dezelfde idealen, gaat het ook om het samenwerken. Over hoe alleen je staat als onderdrukt individu en over wat je als beweging kunt bereiken door je te verenigen. Denk ook aan alles wat arbeiders/ werkenden de samenleving geven, en realiseer je hoe weinig zij (wij) ervan terugzien. Het gaat niet om betutteld of beschermd moeten worden, maar om terecht beloond worden voor jouw waardevolle bijdrage. Dit kan ik alleen maar beamen.

René Klijn – Mr. Blue
Het verhaal van René Klijn is heel verdrietig. Bewonderenswaardig hoe hij in staat was om zijn angst en pijn in het optreden te verwerken. Dit prachtige nummer over eenzaamheid en ander leed weet mij zeker te raken. Het sterkt mij alleen maar in mijn voornemen om het leed van de wereld te verzachten. Wegnemen is nog beter, maar dat is waar ik op de langere termijn naartoe werk.

Scott McKenzie – San Francisco
Vrolijkheid, luchtigheid, saamhorigheid: ik wil daar ook wel zijn, tussen al die blije mensen die samen bouwen aan iets moois. Liefde, muziek, bloemen, vrede… daar hebben we veel meer van nodig in de huidige tijd. En ik weet dat het allemaal niet ideaal was destijds, maar we kunnen er wel van leren. We kunnen werken aan een blijere en zachtere cultuur die iedereen verwelkomt. Zo staan we niet meer tegenover maar naast elkaar, zingend en omringd door bloemen. Wat een vreugde!

The Mamas and the Papas – My Girl
Moet ik dit überhaupt nog uitleggen? My Girl is een ontzettend lief nummer waar de goedheid gewoon van afspat. Prachtig toch hoeveel een man van zijn vriendin kan houden, hoe trots hij op haar kan zijn, hoe hij daar openlijk voor uit kan komen. Dit is zo lief zonder ook maar een moment slijmerig of over the top te zijn. Dit nummer geeft hoop, want als je het kunt schrijven, dan kun je het ook menen. Zoiets verzin je niet. Ik droom dus heerlijk weg tijdens het luisteren naar My Girl, in de hoop dat ik zelf ooit zoiets authentieks met iemand zal ervaren. Ik weet in ieder geval hoe ik het niet wil en dat is al iets.

Zo, als ik nu niet genoeg muziekinspiratie heb gedeeld, weet ik het ook niet meer. Ontdek maar goed wat je zelf mooi vindt en waarom.

Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s