Zaterdag heb ik een mooie wandeling gemaakt door het Abtswoudse Bos

Ik kijk terug op een fijne wandeling door het Abtswoudse Bos in het poldergebied Midden-Delfland. Deze wandeling had ik al langer in gedachten; afgelopen voorjaar vertelde een collega mij hoe mooi het er is en toen was ik al nieuwsgierig. Nu was het er dan eindelijk van gekomen.

Vanaf Laak Centraal heb ik tram 1 genomen naar het eindpunt Abtswoudsepark in de wijk Delft Tanthof. Nog nooit eerder was ik tot dat punt meegereden. Wel zag ik uit het raam het gebouw van Rijkswaterstaat waar ik eerder langs was gereden toen ik bij een andere collega in de auto zat. Maar zelf kwam ik eigenlijk nooit in Delft Zuid. Nu ik weet hoe mooi Midden-Delfland is, ben ik van plan om vaker die kant op te gaan.

Vanaf de tramhalte was het ongeveer een kwartier lopen naar het Abtswoudse Bos. Onderweg werd ik meerdere malen begroet door overenthousiaste honden. Ook in het recreatiegebied zou ik deze levendige dieren vaak tegenkomen; ik heb zelfs meer honden dan mensen gezien. Overigens vond ik dat wel leuk, want ze waren vooral lief en uitbundig. Dat zou ik ook zijn als ik daar lekker mocht rennen.

Ik heb ruim anderhalf uur gelopen en heb ongelooflijk veel foto’s gemaakt. Het was dan ook een heel mooi gebied. Gezien de weersomstandigheden zien bepaalde foto’s er nogal duister uit, maar ik vond dat lichtspel tijdens het wandelen vooral bijzonder en betoverend. Ik heb het liefst veel natuurlijke en weinig kunstmatige invloeden in mijn omgeving. Hoewel het Abtswoudse Bos wel weer een ander verhaal is, want dat is aangelegd. Op Hof van Delfland en de Boswachtersblog van Staatsbosbeheer kun je daar meer over lezen.

Overigens heb ik geen route gevolgd; aan het begin van mijn wandeling zag ik een knooppunt, maar al snel kwam ik geen andere paaltjes meer tegen, of lette ik er niet meer op, en ben ik gewoon op gevoel gaan wandelen. Om eerlijk te zijn vind ik dat wel prettig, want mijn dagelijks leven is voor mijn gevoel al veel te overgereguleerd. Het feit dat ik kort na elkaar twee keer over gevoel spreek, toont ook wel aan dat ik daar iets aan wil veranderen. In diverse blogposts van afgelopen en komende tijd breng ik deze kwestie ter sprake. Natuurwandelingen helpen mij overigens goed om dichter bij mijn gevoel te komen. En dat was de vierde vermelding van het desbetreffende woord in deze alinea!

Ik vond het prettig dat er weinig mensen waren, want op het geblaf na was het lekker stil in het bos. In tegenstelling tot mijn dagelijks leven had ik dus ook geen behoefte om muziek te luisteren. Mobiel internet had ik wel aan vanwege de GPS-functie, maar verder was het gewoon de natuur en ik. En mijn mobiele camera om al die mooie plekken vast te leggen.

Het enige jammere vond ik dat ik aan het eind van mijn wandeling een stuk door de modder had gelopen. Dan heb ik het dus niet over een plasje; mijn sportschoenen zaten helemaal vol. De grond was nogal drassig, zeker nu in de herfst, en daar had ik geen rekening mee gehouden. De volgende keer dat ik door een grasgebied wandel, kan ik beter stevige schoenen of laarzen aandoen.

Maar los van de schoenenkwestie was het een heerlijke wandeling en ik kijk er nu al naar uit om andere natuurgebieden in de omgeving te verkennen. Zo denk ik aan de Ackerdijkse Plassen, de Rottemeren, het Elsenburgerbos, Klein-Delfgauw (daar heb ik in 2016 een keer gewandeld) en de Vlietlanden bij Schipluiden. Meer wandeltips zijn welkom!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s