Films gezien in september 2019

De afgelopen maand heb ik veel films gezien. Dankzij de uitbreiding van mijn bibliotheekabonnement kan ik onbeperkt films en series lenen en reken er maar op dat ik dat ook echt doe. Verder ben ik een keer naar de bios geweest met een voucher die ik eerder via de personeelsvereniging had gekocht. Een bioscoopabonnement lijkt mij al helemaal geweldig, maar die financiële verplichting wil ik nu niet aangaan. Dat is iets voor later. Gelukkig dus dat ik naar de bieb kan. Onderstaande films heb ik vorige maand gezien.

Dead Poets Society

Wat een fijne film en een absolute aanrader! We hebben allemaal een docent als John Keating nodig. Iemand die in je gelooft en die je stimuleert om echt jezelf te worden in plaats van de persoon die gezagsfiguren van je willen maken. De film raakte mij, ontroerde mij, in het bijzonder onderstaande scène. Als je meer wil zien van de goedheid van de mens, kijk dan naar Dead Poets Society.

Manhattan

Hoewel ik het verhaal zelf niet eens zo bijzonder vond, raad ik deze film wel degelijk aan. Van de dialogen, de humor, de muziek, de dynamiek tussen de personages en de culturele en psychologische kennis die Allen telkens in zijn films laat terugkeren, was ik, net als in augustus tijdens Annie Hall, onder de indruk. Vandaar dat ik kort na het zien van Manhattan naar de bios ben geweest en wel naar…

A Rainy Day in New York

Wat een geweldige film is dit, zeg! De verliefde studenten Gatsby en Ashleigh gaan een weekendje naar New York. Hij is er opgegroeid en zij mag als aankomend journalist haar favoriete regisseur interviewen. Terwijl Ashleigh een goed verhaal wil scoren en rondhangt met filmsterren, wandelt Gatsby door het regenachtige New York, denkt hij eindeloos na over zijn leven en raakt hij bevriend met Shannon, het zusje van zijn ex. Er gebeurt van alles en het wordt een complete chaos, maar dat moet je vooral zelf ervaren. Hup, ga kijken!

Safe Haven

Jammer, maar van deze film had ik mij meer voorgesteld. Met het verhaal is weinig mis: vrouw ontvlucht een gewelddadig huwelijk, probeert een nieuw leven op te bouwen in een schitterend dorp, wil emotioneel niet betrokken raken maar valt voor een vriendelijke weduwnaar. En ondertussen vindt haar gevaarlijke ex daar ook van alles van. Heel heftig allemaal, maar helaas zat de intensiteit meer in de gebeurtenissen (die ieder weldenkend mens afschuwelijk zou vinden) dan in de manier waarop het gespeeld werd.

Paris-Manhattan

Best komisch, deze film. Het concept is natuurlijk heel goed bedacht: Woody Allen-fan Alice droomt van liefde, lijkt die maar niet te vinden en stort zich in een wereld van films en ideeën. Er is een reden dat Paris-Manhattan mij direct aansprak. Iets met herkenning ofzo? Hoe dan ook: het idee is beter dan de uitwerking, maar dan nog een leuke film om een of meerdere keren te zien.

Animal Farm

‘Now and forever, all animals are equal!’
Het oorspronkelijke ideaal van de Oude Majoor en Sneeuwbal, kapotgemaakt door Napoleon. Toch is het iets om in te blijven geloven, niet alleen tijdens het lezen van Orwells boek en het zien van deze verfilming, maar ook en juist als bewuste burger en als medemens. Want het is niet genoeg om in je politieke uitingen progressief-links te zijn. Natuurlijk is het goed om openlijk voor je ideeën uit te komen, maar degenen die zich onderscheiden, zijn nu juist zij die de principes van waardigheid naleven als het makkelijker is om het niet te doen. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik dat zelf altijd zo perfect doe, maar de intentie is er (bijna) altijd wel.

Autumn Stables

Het mooie aan deze film: de natuur en de paarden. Verder niet zo boeiend. Helaas!

Love and Friendship

Jaaa, een kostuumdrama over Lady Susan (gebaseerd op Jane Austens gelijknamige briefnovelle). Ik ben dol op kostuumdrama’s! Er gebeurt misschien niet veel (al kun je het eindeloze geroddel en gekonkel best als ‘veel’ beschouwen), maar de historische setting, de mooie natuur en de scherpe conversaties maken het wat mij betreft goed. En natuurlijk kun je Lady Susan als een intrigante zien, maar ze koos wel voor haar vrijheid in een wereld die vrouwen niet veel ruimte gunde. Ik vond haar vooral krachtig.

Nou, genoeg filminspiratie voor wie zin heeft in een plezierige kijkervaring!

Afbeelding van Jan Alexander via Pixabay.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Films gezien in september 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s