Werelddag voor Boerderijdieren 2019: veganisme helpt

Vandaag is het Werelddag voor Boerderijdieren, een speciale dag om aandacht te vragen voor het lijden van dieren die worden geslacht voor voedsel. Dit door te werken aan dierenwelzijn en mensen enthousiast te maken voor vegetarisme en veganisme. Het is ook de geboortedag van Mahatma Gandhi en de Internationale Dag van de Geweldloosheid. Gezien Gandhi’s idealen hangen deze dagen met elkaar samen. Gezien mijn idealen besteed ik er op mijn blog aandacht aan en roep ik je op om (vaker) veganistisch te eten.

Door dierlijke producten te vermijden, doe je iets heel moois voor dieren. Je geeft ze de ruimte om te leven en vrij te zijn. Om samen te zijn. Dat is belangrijk, want in onze samenleving – en het kapitalistische systeem in het algemeen – worden dieren eerder gezien als voorwerpen dan als levende wezens. Zij worden ingezet voor de productie van voedsel, kleding en allerlei (luxe)producten en wat zij meemaken, is vreselijk. Pijn, angst, gescheiden zijn van moeder en kind, vieze, kleine ruimtes, ruwheid en geweld. Arme dieren. Kijk naar de lieverds hierboven. Zij verdienen dit niet. Geen enkel dier verdient zoiets. Als mensen hebben wij het recht ook niet om onze vrienden zo te exploiteren.

Het doet mij echt pijn dat ons economisch systeem zo onzorgvuldig omgaat met de levens van onze dierbare dieren. Ik snap ook niet waarom mensen zich deze ‘rechten’ toe-eigenen. Waarom dit gewoon kan en mag. Waarom winst in ons land belangrijker is dan goedheid, mededogen en leven. Waarom boeren uit de bio-industrie zich nog tekort gedaan voelen ook. Het zijn de dieren die onrecht wordt aangedaan. Dat is geen recht. Dat is pijn en verdriet. Werk daar alsjeblieft niet aan mee.

Ik ben ervan overtuigd dat de mens van nature goed is en dat veel naar gedrag voortkomt uit onwetendheid. Daarom is het zo belangrijk om te vertellen wat er speelt en te wijzen op alternatieven. Niemand is slecht. Niemand hoeft zich aangevallen te voelen. Het is altijd mogelijk om je leven te verbeteren en te kiezen voor een levensstijl waarmee je mens en dier verder helpt. Daarbij is elke stap in de goede richting er eentje waar ik je dankbaar voor ben. Ik ben namelijk zelf van flexitarisme en vegetarisme geleidelijk richting veganisme gegroeid en moedig je aan om te onderzoeken hoe jouw voeding diervriendelijker kan.

Laat je hart en geweten spreken en kies (vaker) voor veganistische voeding. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en de Vegan Challenge vind je veel achtergrondinformatie over veganisme en allerlei recepten. Je staat er dus niet alleen voor. Doe mee met de Vegan Challenge, ga lekker uit eten bij een vega(n) restaurant en geniet van het (h)eerlijke voedsel op je bord. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Andere relevante dagen
04-10-2019: Dierendag
01-11-2019: Wereld Veganisme Dag

Afbeelding van Gerhard Gellinger via Pixabay

Gepubliceerd door

Een reactie op “Werelddag voor Boerderijdieren 2019: veganisme helpt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s