Internationale Dag van het Positief Denken 2019

Het is vrijdag de dertiende en het is ook nog eens de Internationale Dag van het Positief Denken. Een bijzondere combinatie, maar dat mag de positiviteit niet in de weg staan. Alleen… wat is dat nu eigenlijk: positiviteit? En vooral: wat betekent het voor mij?

Laat ik allereerst zeggen dat ik het belangrijk vind om de mooie kanten van het leven te benadrukken. Dat is ook wat ik op mijn blog wil doen: laten zien waar ik blij van word of geïnspireerd van raak. Wat geeft mij hoop? Waar wil ik echt voor kiezen, zonder sociale druk of verwachtingen? Wat is echt?

Ja, wat is nu eigenlijk echt? Die vraag hangt voor mij samen met de vraag waar positiviteit ophoudt. Want het gaat er voor mij niet om dat elke situatie als goed beoordeeld wordt, of dat je er maar anders naar moet kijken en meer van dat soort clichés. Dat is juist het tegenovergestelde van positiviteit. Dat haalt alles juist naar beneden.

Ik heb dat heel lang gedaan, weet je. Niet willen erkennen dat een bepaalde vriendschap of relatie giftig was, want dat was zo negatief en die persoon had ook goede kanten en iedereen verdiende een kans. Of een tweede. Of een derde. Of… nou ja, je snapt mijn punt. Te lang in situaties blijven hangen, op plekken blijven waar ik niet tot mijn recht kwam, omdat ik per se het goede wilde benadrukken of de kansen wilde ontdekken. Vasthouden aan zekerheden die belangrijker leken dan ze waren. Mijn intuïtie wegdrukken omdat de boodschap mij niet goed uitkwam. Die ging immers in tegen mijn al te zonnige kijk op een situatie die gewoon niet goed voor mij was. Door te veel te focussen op positiviteit, heb ik mezelf juist tegengehouden het negatieve te verlaten. Niet helemaal de bedoeling en daar draag ik nu de lichamelijke en emotionele gevolgen van. Niet fijn. Wel leerzaam.

Verwoed het positieve zoeken in iets wat niet mooi is en het ook nooit gaat worden, nee, dat is geen positiviteit meer voor mij. Dat is gewoon zelfbedrog en blijven hangen in een kleinmakende comfortzone, met nare gevolgen voor gezondheid en geluk. Niets positiefs aan. Voortaan focus ik liever op hoop en betekenis. Als gevolg van bovenstaande ervaar ik dit momenteel nauwelijks. Om van dit leven weer echt mijn leven te maken, wil ik kiezen voor wat wezenlijk is voor mij. Iets wat ik een klein jaar geleden al had gehoord tijdens een workshop Dertigersdilemma van Frederike Mewe. Zo zie je maar weer dat horen en luisteren twee verschillende dingen zijn.

Positiviteit in de zin van hoop en betekenis spreekt mij veel meer aan dan overal maar iets goeds in willen zien. Het zal mij de kracht (terug)geven om keuzes te maken die niet leuk zijn en die weerstand op gaan roepen, maar die wel nodig zijn om weer iets moois tot stand te brengen. Ik ga dan weer geloven dat het zin heeft wat ik doe en dat ik het in mij heb om mijn leven positief te veranderen. Dan ga ik weer voldoening ervaren. Dan wordt het weer echt mijn leven. Nu voelt het meer alsof ik het leven van een ander leid, zoals een ander het van mij verwacht. Het voelt nep. Zo wil ik het gewoon echt niet meer. Ik wil leven.

Dus vandaag, tijdens de Internationale Dag van het Positief Denken, neem ik de beslissing om een werkelijk positief leven voor mezelf te creëren. Dat anderen bepaalde beslissingen niet leuk gaan vinden, dat is nu eenmaal onvermijdelijk. Dat er veel op zijn kop gaat staan, dat weet ik van tevoren. Ik laat mij er alleen niet meer door tegenhouden.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Internationale Dag van het Positief Denken 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s