Twee boeken en twee films over vrouwen en hun keuzes

Ik was in het centrum om een fotoalbum te kopen en besloot ook maar even de Openbare Bibliotheek in te gaan. Natuurlijk! Al die boeken bij elkaar maken een boekenliefhebber meer dan blij. Als filmliefhebber had ik nog niet eerder gebruik gemaakt van de mogelijkheid om dvd’s te lenen. Nu wel!

Op de begane grond bevonden zich de nieuwste aanwinsten. Ik koos voor De nieuwe feministische leeslijst van Marja Pruis. Het boek staat al een tijdje op mijn Hebban leeswensenlijst en ik liep er praktisch tegenaan toen ik op weg was naar de roltrappen. Hoewel ik het meestal niet zo expliciet benoem op mijn blog, zie ik mezelf zeker als feminist. Sterker nog: hoe meer ik meemaak en hoe meer ik reflecteer, hoe feministischer ik word. Het lijkt mij dan ook leerzaam en inspirerend om meer over de klassiekers te lezen en te ontdekken of en hoe ik mijn ideeën kan aanscherpen.

Op de vierde etage trof ik een grote hoeveelheid dvd’s aan, zowel series als films. Super! Nu ben ik natuurlijk blij met de streamingdiensten, maar ik wilde ook wel eens zien wat de bibliotheek allemaal voor films uitleent. Nou, veel!

Alles voor elkaar gaat over vier vriendinnen van (bijna) dertig die ontdekken dat het leven niet helemaal is zoals ze het gehoopt hadden en besluiten hun jeugddromen waar te maken. Aangezien ik mij als midden-dertiger in een vergelijkbare levensfase bevind, wil ik deze film heel graag zien. Op naar een nieuwe start!

Ook Blue Jasmine gaat over een nieuw leven beginnen als vrouw. Een vergelijkbaar thema dus, al verwacht ik in deze film meer diepgang. Een scheiding, de dynamiek tussen zussen: het is toch een andere context dan het najagen van jeugddromen. Wederom benieuwd!

Op de tweede etage besloot ik een roman mee te nemen. In de Hebban boekenapp had ik diverse boeken op mijn wil-ik-lezen gezet, maar veel was uitgeleend. Gelukkig was Duingras van Jackie van Laren wel op voorraad. Een keerpunt, de Waddeneilanden en stuntelende mannen: ook dit boek lijkt mij wel iets voor mij! Duingras is bovendien onderdeel van de Eilandliefde serie en laat ik nu net dol zijn op boekenseries.

Twee boeken en twee films over vrouwen en de keuzes die zij willen of moeten maken. Of het nu gaat om dromen, werk, studie, woonplaats, liefde of het juiste bibliotheekboek: het leven is vol mogelijkheden om te kiezen en net als de heldinnen wil ik de keuzes maken die het best bij mij passen. Keuzes waar ik echt achter kan staan, omdat ze voortkomen uit de persoon die ik ben, of kan zijn.

De mogelijkheid om zelf het leven vorm te geven is zo waardevol dat ook schrijvers en andere kunstenaars er graag bij stilstaan. En natuurlijk bloggers zoals ik.

Gepubliceerd door

22 reacties op ‘Twee boeken en twee films over vrouwen en hun keuzes

 1. Leuk hoe je zo onderweg inspiratie opdoet over boeken en films en daar een blog over schrijft. De bieb ben ik in al geen jaren meer geweest trouwens.

  Like

 2. Leuke bezig, herkenbaar ook: het zoeken in een bibliotheek, de keuzes vergelijk ik niet want véél ouder, maar van Marja Pruis heb ik ‘Genoeg nu over mij’ in mijn boekenkast. Lees haar graag!

  Liked by 1 persoon

  1. De bibliotheek is zo’n fijne plek! Altijd weer verrassend wat ik tegenkom aan boeken (en nu ook: films).
   ‘Genoeg nu over mij’ klinkt interessant: jezelf uitspreken of juist zwijgen, en de rol van gender. Doet mij ook aan de boeken van Brene Brown denken.

   Liked by 1 persoon

  1. Ik vond het een goed onderwerp! Ook mooi om te zien hoe de vriendinnen bezig waren met hun dromen en elkaar probeerden te helpen. Ik had graag een vervolg willen zien; voor mijn gevoel eindigde het wat abrupt.

   Like

 3. Klinkt als een fijne middag in de bieb. Heerlijk gevoel als je met iets leuks/leuk vooruitzicht naar huis gaat. Dat had ik als meisje ook toen ik films mocht uitzoeken in de videotheek.

  Like

 4. Het lijken me leuke verhalen. Toch ben ik bang dat ik me nog niet goed zou kunnen verplaatsen in de hoofdpersonages. Ik ben nog jong en heb nog weinig voor lastige keuzes moeten staan.
  Liefs,
  Elles

  Like

  1. Dat kan ik mij wel voorstellen. Als je in een andere levensfase zit dan de personages, dan ben je met andere dingen bezig en is de belevingswereld vaak anders.
   Lees jij graag Young Adult boeken?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s