Welkom zomer! Laten we werken aan inclusie

Het is zomer! Een nieuw seizoen, het begin van iets moois, van meer moois dan er al was. De komende maanden – en de maanden en jaren daarna – wil ik werken aan waardevolle doelen, voor mezelf en voor anderen. Mijn dromen najagen en laten zien dat het goed is om dat te doen. Niet gewoon doorgaan omdat ik nu eenmaal op een bepaald pad ben beland, maar bewust kiezen voor waarde (en waarden). Ik heb daar zo mijn ideeën over.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan terugkeer naar de samenleving vanuit een geïsoleerde Wajongsituatie. Dat is gelukt. Waar velen dit als eindstation (een ‘plaatsing’) zien, is het voor mij pas het begin. Nu begint de uitdaging pas echt. Nu gaat het, naast het ‘meedoen’, om leren, om verder groeien, om talenten inzetten: om een serieuze loopbaan opbouwen dus.

Ik wil werkelijk deelnemen aan de samenleving. Niet alleen er zijn, maar ook echt van betekenis zijn. Geen dingen moeten verstoppen, niet steeds normaal moeten zijn, niet steeds moeten inschatten hoe iets overkomt, maar juist dankzij mijn uitdagingen iets toevoegen aan mooie initiatieven. Ik wil werken en bijdragen zoals ik ben, want dan ben ik het meest van waarde.

Deze zomer focus ik mij meer dan ooit op deze idealen. Op het meenemen en waarderen van eigenheid en juist daardoor groeien en bloeien. Er is niets mis met mij en ik hoef niet te veranderen; ik ben een waardevolle burger en werknemer, juist doordat sommige dingen aan mij bijzonder zijn. Hoe meer die eigenaardigheden er mogen zijn, hoe meer ik voor je kan betekenen.

Om mij heen hoor ik ontmoedigende en bemoedigende geluiden. Vermaningen om niet te veel te willen en aansporingen om er nu echt voor te gaan. Waarschuwingen dat ik te kwetsbaar ben en het vertrouwen dat ik het wel degelijk in mij heb. Gemopper dat ik niet zo ambitieus moet zijn en waardering voor mijn enthousiasme. Mensen reageren vanuit hun eigen referentiekader en ik heb besloten om veel minder naar die eerste groep te luisteren en veel meer naar die tweede groep.

Ik geloof in opbouwen in plaats van afbreken. Sterker nog: ik geloof in groeien vanuit een situatie die gebroken lijkt, maar die in werkelijkheid vol kansen zit.

Die kansen ontdekken is zo mooi. Dat is pas opbouwend.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s