#WOT 2019/24: gedachte

Ik vind het heerlijk om alleen te zijn met mijn gedachten. Om tijdens een strandwandeling tot mezelf te komen en alleen natuurlijke omgevingsgeluiden te horen, zoals de golven, de vogels en de wind. Af en toe hoor ik een hond blaffen. Als het ineens gaat regenen, hoor ik de druppels. Andere wandelaars passeren mij, maar veel geluid maken doen ze niet. Ik hoor de omgeving en ik ervaar mijn gedachtegolven.

Denken is fijn als het vloeiend gaat. Als mijn gedachten er zijn om mij te stimuleren in plaats van klem te zetten. Als ik mee ga met de golfbewegingen van de zee en mijn gedachten. Dan is het alsof we allemaal samenwerken. Dan is het alsof mijn gedachten mij meer Wendy maken, omdat ze aansluiten bij wat ik belangrijk vind. Dan is mijn denken mijn grootste kracht. Iets waar ik trots op ben. Iets wat ik uit wil dragen. Iets wat vrijheid geeft.

Denken is naar als het in kringetjes gaat. Als ik telkens weer terugkom bij dezelfde gedachte die mij niet verder helpt, ik dat van mezelf weet, en toch de kring niet kan verlaten. Of als ik denk dat niet te kunnen. Het is alsof ik telkens dezelfde route loop en mijn gps er nog minder van snapt dan ik. Dat ik weer bij datzelfde uitkijkpunt beland, of bij datzelfde bankje. En al is de omgeving nog zo mooi; ik verlang naar vrijheid omdat ik niet verder lijk te komen dan die cirkel.

Die haat-liefde (of, in de volgorde van deze blogpost: liefde-haat) verhouding met mijn gedachten is een terugkerend iets. Of het nu naar mij toe komt als een kabbelende golf. Of het mij nu omringt als een middeleeuwse stadsmuur. Het is er en ik vind er van alles van. Soms ga ik van golf naar muur, of van muur naar golf. Soms weet ik niet of het een muur of een golf is, of zie ik het ene denkpatroon voor het andere aan. En ook daar heb ik mijn gedachten over.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag deelt Martha Pelkman een woord waarover je kunt bloggen, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blogpost.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s