#WOT 2019/22: vrijheid

20181225_1253232237219734120157646.jpg

Vrijheid: het thema van deze #WOT en ook mijn levensthema. Mijn kernwaarden zelfbepaling en onafhankelijkheid van denken zijn onlosmakelijk met vrijheid verbonden (en ja, ik ben mij bewust van de woordgrap en nee, hij was niet bewust gekozen). Vrijheid is waardevol omdat het ervoor zorgt dat mensen in hun waarde worden gelaten. Mensen de ruimte geven om zelf ervaringen op te doen en hun eigen lessen te leren, is de ultieme vorm van respect.

Dat respect wil ik geven, aan anderen en aan mezelf. Als ik kijk naar de manieren waarop ik mezelf steeds meer ruimte bied, dan valt mij het volgende op:

struiken-rosarium-2

In de natuur voel ik mij vrij. Als ik wandel, kan ik gaan en staan waar ik wil. Met het leven om mij heen voel ik mij verbonden, zonder eisen, zonder verwachtingen. Zij mogen zijn en ik mag zijn. Ik mag verder en daarom loop ik verder, op weg naar de bestemming die ik zelf heb gekozen. Of ik wandel gewoon, zonder doel, zonder bestemming, maar met de vrijheid om altijd weer een ander pad te kiezen. In de natuur kan dat.

20190503_122501.jpg

Hoe meer ik naar dat stemmetje diep vanbinnen luister, hoe meer ik mezelf toesta werkelijk te leven. Mijn hart volgen klinkt misschien vaag of zweverig, maar is in werkelijkheid heel concreet. Het betekent dat ik mij niet meer in allerlei bochten wring om te passen in onze conformistische cultuur en niet meer allerlei stappen bedenk die ‘verstandig’ zijn om te zetten. Het betekent dat ik luister naar dat wat in mij leeft. Dat ik voor mezelf en mijn idealen ga staan, ook al is dat voor sommige mensen misschien moeilijk te begrijpen. Waar het om gaat, is dat ik het zelf begrijp en dat ik van waarde kan zijn.

IMG_-dxy2nx.jpg

Tot slot is vrijheid gewoon in actie komen. Want om volgens mijn waarden te kunnen leven en van betekenis te kunnen zijn, is het belangrijk dat ik iets doe. Veel zelfs. Gelukkig houd ik ervan om lekker aan de slag te gaan en te doen wat nodig is. Ik zeg bewust niet ‘te doen wat gedaan moet worden’, want van een ‘moeten’ is dan geen sprake. Wel van een ‘willen’ en van een ‘nodig vinden’. Maar ook bij die definitiekwestie wil ik niet te lang stilstaan, want hoe ik het ook noem, ik doe het toch wel. Dat is mijn vrije keuze.

Door de natuur in te gaan, mijn hart te volgen en in actie te komen, creëer ik een autonoom en betekenisvol leven voor mezelf. Daar houdt het voor mij niet mee op. De vrijheid die ik mezelf geef, die gun ik anderen ook. Daarom plaats ik binnenkort een blogpost over de manier waarop ik mijn vrijzinnigheid meeneem in het contact met andere mensen.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag deelt Martha Pelkman een woord waarover je kunt bloggen, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blogpost.

Gepubliceerd door

Een reactie op “#WOT 2019/22: vrijheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s