The Bookshop: een sterke vrouw met een droom

Een weduwe met een droom, controversiële boeken en een conservatief Engels vissersdorp. Niet de meest ideale combinatie en dat maakt The Bookshop, een film gebaseerd op de gelijknamige roman van Penelope Fitzgerald, nu juist zo boeiend. Het boek stond al op mijn Hebban leeswensenlijst en na het zien van de film wil ik hem al helemaal graag lezen. Want The Bookshop gaat over veel meer dan boeken alleen.

Florence Green koopt het vervallen The Old House om er een boekwinkel te beginnen. Al snel heeft zij van dit pand een idyllisch ogende winkel gemaakt. Met de steun van het schoolmeisje Christine en de excentrieke Edmund Brundish komt The Old House tot bloei. En ach, dat gemopper en geroddel van de gegoede maar valse Violet Gamart kan daar niets aan veranderen, toch?

Wat The Bookshop duidelijk laat zien, is hoe ontzettend bang mensen kunnen zijn als de wereld een kant op gaat die zij niet begrijpen, zelfs al gaat het om de opening van een boekwinkel. Als je overzichtelijke, voorspelbare leventje ineens wordt verstoord door een sterke vrouw met een droom. Een vrouw die in jouw ogen misschien niet krachtig over komt, maar die wel een innerlijke kracht en overtuiging bezit waarmee zij alles waar jij in gelooft, in twijfel kan trekken. Om nog maar niet te spreken over de boeken die zij verkoopt. Want wat stellen al die opstandige schrijvers nu weer ter discussie?

Het is precies die angst waar Florence zich niet door wil laten tegenhouden. Het is ook die angst waar Violet zo sluw op inspeelt. Want Florence, die is toch niet echt ‘één van ons’. Die is toch een beetje anders. En dat vochtige huis van haar, en die rare boeken. Natúúrlijk kan Violet niet anders dan de dorpelingen in bescherming nemen, en ze grijpt alles aan om haar kruistocht tegen Florence en The Old House te laten slagen.

Zo staan twee vastberaden vrouwen tegenover elkaar: Violet krachtig door rijkdom en reputatie, Florence door overtuiging en ontwikkeling. Violet met al haar connecties en politieke invloed, Florence met twee trouwe medestanders, een hoofd vol ideeën en een winkel vol boeken.

The Bookshop is een film die ons vertelt over de waarde van boeken en nieuwe ideeën. Over dromen waarmaken en voor die dromen durven knokken. Over de kracht van vriendschap en de zwakte van jaloezie. Een hele menselijke film dus. Ga hem zien.

Gepubliceerd door

5 reacties op ‘The Bookshop: een sterke vrouw met een droom

  1. Had er moeite mee hoe zij in het dorp behandeld werd, verdrietig over het einde, geen vrolijk, eerder een nogal somber boek. Zelf een enorme boekenfanaat en kon me inleven…

   Like

   1. Dat kan ik mij goed voorstellen. Het is triest hoe de dorpelingen (in het bijzonder Violet) met haar omgingen en in een boek worden dat soort zaken vaak uitgebreider en diepgaander besproken dan in een film. Het kan wel een maatschappelijke wake-up call zijn, maar dan moeten mensen daar wel voor openstaan.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s