#WOT 2019/18: opgeven

‘Ik geef het op.’ Het zijn woorden waar ik niet van houd. Ik wil ze niet horen en ik wil ze niet uitspreken, maar diep vanbinnen weet ik dat opgeven vrij maakt. Dat het een vorm van loslaten is die mij de ruimte geeft om voor mezelf te kiezen in plaats van braaf in de pas te lopen. Daarom stel ik mij open voor de woorden, al zijn ze nog zo hard en definitief.

En weet je: hard en definitief hoeft nog niet negatief te zijn. Het is duidelijk. Het staat vast. Het brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Als je eenmaal opgeeft, kun je niet meer terug. Dan moet je hetgeen je hebt opgegeven ook daadwerkelijk loslaten. Dan moet je die nieuwe kansen ook echt waar gaan maken. Weet wat je opgeeft en weet waar je aan begint. Want het enige wat je niet op kunt geven, is het opgeven zelf.

Als ik dit zo lees, die waarschuwing om niet zomaar op te geven, dan vind ik dat vooral heel logisch. Niet eng. Niet oneerlijk. Niet beklemmend. Eerder uitdagend, redelijk en vol mogelijkheden. De voordelen van opgeven zijn er voor degenen die er bewust voor kiezen. De mensen die opgeven omdat ze weten wat ze waard zijn en zichzelf niet minder willen gunnen dan dat. Ik vind het het krachtig. Respect voor de opgevers.

Ja, je leest het goed. Opgevers verdienen respect omdat ze doorzetters zijn. Omdat ze geen genoegen meer nemen met wat er nu eenmaal is, maar juist kijken naar wat er nog meer mogelijk is. Omdat ze risico’s nemen, zich daar ten volle bewust van zijn en het dan toch doen. Omdat ze concrete zaken opgeven en daarmee juist kiezen voor het echte leven.

Lees onderstaande tweet eens van positiviteitsexpert Mark Verhees. Over inspirerend opgeven gesproken!

Laten we ‘opgeven’ geen ‘opgeven’ meer noemen. Die negatieve associatie verdienen levenskunstenaars niet.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag deelt Martha Pelkman een woord waarover je kunt bloggen, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blogpost. 

Gepubliceerd door

Een reactie op “#WOT 2019/18: opgeven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s