Internationale Dag van het Geluk 2019

Vandaag is het de Internationale Dag van het Geluk 2019, een belangrijke dag om stil te staan bij de betekenis van een mooi leven. Vorig jaar sprak ik mij uit voor de inclusiviteit van geluk en daar sta ik nog steeds helemaal achter. Want een vreugdevol leven is niet alleen bedoeld voor de happy few, maar voor ons allemaal. Dat betekent echter niet dat we van dezelfde dingen gelukkig worden. Ik pleit dan ook voor autonomie.

Ik kies zelf waar ik vreugde en voldoening uit haal. Niemand anders kan voor mij invullen wat ik waardevol vind of zou moeten vinden. Al die goedbedoelde adviezen van doe minder, doe meer, wees jezelf, pas je aan, geef je grenzen aan, verdraag het allemaal maar… het zijn allemaal andere mensen die het zeggen, mensen die zelf hebben ervaren dat zij zich er goed bij voelen en daarom denken dat dit ook voor mij moet gelden. Als ik kijk naar al die tegenstrijdige, dringende adviezen voor een goed leven, dan neemt mijn geluksgevoel razendsnel af.

Het is benauwend als een ander denkt te weten waar ik gelukkig van word. Het is benauwend als een ander mij vertelt hoe ik moet leven. Het is benauwend als er voor mijn eigen geluksbeleving geen ruimte is. Ik kan er van alles over zeggen, maar met geluk heeft het weinig te maken.

Weet je wat fijn is? Zelf leren, zelf ontdekken. Allerlei dingen uitproberen en op die manier meer over mezelf en mijn interesses en ambities te weten komen. Door deel te nemen aan het leven, merk ik wat bij mij past en wat niet. Soms verandert dat ook weer en dan blijk ik zelf te zijn veranderd. Toch is er iets wat constant is: mijn autonomie. Mijn persoonlijke keuze om ergens wel of niet aan te beginnen. Mijn beslissing om waarde te hechten aan bepaalde activiteiten en deze te willen uitbreiden. Mijn beslissing om ergens klaar mee te zijn en verder te gaan met mijn leven, zodat er nieuwe dingen op mijn pad komen. Wat ik ook kies en wat ik ook doe: het komt voort uit mijn innerlijk. Er is geen druk.

Als ik je één ding zou willen meegeven over geluk, dan is het wel om zelf te durven nadenken, kiezen en handelen. Laat je inspireren door mooie verhalen en positieve voorbeelden, maar kijk vooral naar wat werkt voor jou.

Fijne geluksdag!

 

Boekentip
Roos Vonk, Je bent wat je doet. Van zelfkennis naar gedragsverandering (Maven Publishing, zesde druk, januari 2015).

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s