Liefde voor lezen: veertien mooie boeken

Omdat ik een boekenwurm ben. Omdat ik altijd een boekenwurm zal blijven. Omdat ik mijn liefde voor lezen graag met jou, mijn lezer, deel. Dit heb ik ook op Twitter gedaan: eerst met #7BooksILove (uitgedaagd door Nori Reads) en later met de #BookCoverChallenge (uitgedaagd door DutchBookFaerie). Beide challenges hebben hetzelfde doel: zeven dagen lang elke dag de foto van een mooi boek delen, zonder verdere toelichting. Hier pak ik het omgekeerd aan: geen omslag, maar wel een toelichting. Veel leesplezier!

Voor meer leesinspiratie: veertien prachtige boeken, zeven boeken per challenge.

 

#7BooksILove

Joep Dohmen, Tegen de onverschilligheid: pleidooi voor een moderne levenskunst
Dit boek ontdekte ik als zinzoekende student met een hang naar filosofie en levenskunst. Dat je zelf iets van je leven kunt maken, trok mij toen al erg aan, evenals de serieuze aanpak van Dohmen en de diepgang van zijn betoog. Dit herinnert mij eraan dat ik Tegen de onverschilligheid al een hele tijd niet heb gelezen. Tijd voor een herlezing!

Elizabeth Kostova, De historicus
Ook dit boek ontdekte ik in mijn studententijd. Nu was het niet de zoektocht naar betekenis, maar mijn fascinatie voor geschiedenis, Oost-Europa en fantasy dat mij naar De historicus trok. Spannend, magisch, mysterieus en vol excentrieke personages. Een aanrader!

Stefan Bollmann, Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk
Oei! En dat twee dagen na Internationale Vrouwendag. In dit boek komen drie zaken die ik waardevol vind samen: lezen, vrouwenemancipatie en schilderkunst. Hoe zou ik in Vrouwen die lezen naar voren zijn gekomen? Ik ben immers lezer en schrijver en ook over laatstgenoemde vrouwen heeft Bollmann iets te melden.

Thea Beckman, Saartje Tadema
Nu we het toch over vrouwenemancipatie en zelfontplooiing hebben: Saartje was ook zo iemand die wilde lezen en leren, zelf na wilde denken en zich niet wilde laten tegenhouden door haar conservatieve, kleinmakende omgeving. Tijdens het lezen (en herlezen) herkende ik mij enorm in de (volgens anderen) opstandige Saartje en ik had dan ook direct sympathie voor haar.

Roos Vonk, Je bent wat je doet
Moe van het eeuwige ‘Wat doet dat precies met jou?‘ en zin om aan de slag te gaan. Niet therapeutisch gravend, maar gewoon lekker praktisch en stimulerend. Ja, ik vind Je bent wat je doet een heerlijk boek, omdat het mij laat zien dat ik heel veel kan veranderen door te DOEN! Volg je mijn blog al langer of duik je in mijn archieven, dan zie je dat ik inderdaad goede veranderingen heb doorgevoerd en daar nog lang niet klaar mee ben.

Tom Wolfe, Ik ben Charlotte Simmons
Net als Charlotte was ik als student op zoek naar intellectuele geestverwanten. Net als Charlotte zag ik om mij heen vooral veel nadruk op sociale codes en populariteit. Net als Charlotte voelde ik mij binnen de studentengemeenschap alleen en onbegrepen, hoe actief ik ook was en hoeveel mensen ik ook om mij heen had. Dus ja, weer die herkenning.

Doreen Virtue, The courage to be creative
Creativiteit, zelfexpressie en spiritualiteit: een mooie combinatie en relevant voor de ontwikkeling die ik doormaak. Waar veel schrijfboeken je vertellen hoe het (volgens de auteur) werkt, gelooft Virtue juist in het vertellen van jouw verhaal. Dit boek heeft eraan bijgedragen dat ik mij minder aantrek van conventies en meer gefocust ben op wat ik nu eigenlijk wil delen. Op mijn blog kun je zien hoe ik steeds meer mijn eigen stem vind.

 

#BookCoverChallenge

Graeme Simsion, Het Rosie project 
Dit boek heb ik voor mijn vijfendertigste verjaardag gekregen en ik ben dolenthousiast! Dons manier van denken en handelen is ontwapenend en in bepaalde situaties ook herkenbaar. Het gebeurde regelmatig dat ik zijn reacties een stuk logischer en natuurlijker vond dan die van de mensen om hem heen en gezien de populariteit van de serie ben ik daar vast niet de enige in. Dit weekend heb ik Het Rosie effect uit de bieb geleend en uitgelezen. Nu nog Het Rosie resultaat en (geen onderdeel van de serie) Camino.

Baptist de Pape, The power of the heart
Dit is typisch zo’n boek dat mij raakt in, jawel, mijn hart. The power of the heart kwam dan ook op mijn pad toen ik besloten had om meer vanuit mijn waarden te leven. Het mooie is, dat De Pape en de andere inspirators in hun verhalen spirituele diepgang bereiken zonder vaag, zweverig of prekerig te worden. Integendeel zelfs: dit boek geeft mij het vertrouwen dat ook ik mijn hart kan en mag volgen. Dat ook ik in staat ben om mijn leven zin en betekenis te geven en waardevolle dingen te creëren.

Luca di Fulvio, Het meisje dat de hemel aanraakte 
Dit boek kocht ik van mijn boekenbon nadat ik de 24-gemeenten schrijfwedstrijd had gewonnen. Dat ik van historische romans houd, is inmiddels bekend, maar wat ik hier zo indrukwekkend aan vind, zijn de detailgerichtheid van de auteur en de levensechtheid van het verhaal. Romantiek zonder te romantiseren. Een andere kant van de Italiaanse Renaissance.

Rudy Simone, Aspergirls 
Ik kocht Aspergirls in Nijmegen direct na het verkrijgen van mijn diagnose Asperger (nu: Autisme Spectrum Stoornis/ ASS), omdat ik mezelf beter wilde leren begrijpen en beter met mezelf wilde leren omgaan. Dat gaat gelukkig steeds beter en ik ben ervan overtuigd dat mijn leesenthousiasme hier een grote rol in speelt. Aspergirls is een fijn, sympathiek en informatief boek dat mij als Aspergervrouw helpt met inzichten en adviezen – en veel herkenning en begrip.

Sophie Kinsella, Shopaholic! omnibus
Geen herkenning deze keer, maar wel heel veel leesplezier. Ik ben allesbehalve een (kleding)shopaholic, maar Becky is zo’n ontzettend leuk, sympathiek en humoristisch personage dat ik niet anders kan dan doorlezen en hopen dat ze zich uit haar zelfgecreëerde chaos redt. Deze omnibus bevat de eerste drie boeken uit de serie en die zijn ook het leukst.

Veronica Henry, Echte liefde vind je in de boekhandel 
Boeken over boekenwurmen en boekhandels zijn leuk en Echte liefde vind je in de boekhandel is dat zeker ook! Boekenliefde, liefde in het algemeen, dromen en idealen, verdriet en de troost van vriendschap en boeken. Dit is wat feelgood voor mij moet zijn. Lees dit boek en laat je raken.

Suzanna Jansen, Het pauperparadijs 
Sociale geschiedenis van de gewone mensen. Goede bedoelingen met betutteling als gevolg. Het pauperparadijs laat zien wat er kan gebeuren als je maatschappelijke kwetsbaarheid individualiseert. Het stigma en de schaamte. De enorme moed en kracht die ervoor nodig is om je daaraan te ontworstelen. Juist nu heel actueel.

 

Wat zijn jouw favoriete boeken? Deel ze in de challenges op Twitter, als reactie op deze blogpost of op je eigen blog!

 

Image by ThoughtCatalog on Pixabay

Gepubliceerd door

3 reacties op ‘Liefde voor lezen: veertien mooie boeken

  1. Ik lees eigenlijk tegenwoordig nooit meer.. vroeger nog wel op reis, maar nu ben ik dan al bezig met foto’s uitzoeken en teksten schrijen. wie weet krijg ik er ooit weer de rust voor..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s