Autisme, emoties en hoe ik dit alles ervaar

omslag-vreemde-vogel

Een week geleden ontving ik naar aanleiding van mijn e-book Vreemde vogel. Mijn leven met Asperger in columns een lezersvraag over mijn emoties. Gelukkig is mijn leven, ruim vijf jaar na publicatie van Vreemde vogel, een stuk fijner geworden. Ik heb een vaste baan, maak meer interessante dingen mee en heb betere sociale interacties dan voorheen. Toch vind ik emoties nog steeds ingewikkeld. Ik heb dan ook goed nagedacht hoe het er tussen mij en mijn gevoel nu precies voorstaat. Hieronder kun je mijn bevindingen lezen.

Wat mij allereerst opvalt, is dat ik nog steeds een overactief brein heb. Als er iets gebeurt wat mij raakt, dan gáán mijn gedachten maar door. Ik bijt mij er mentaal in vast, wat geen bewuste keuze is maar wel een gevolg van de waarde die ik aan de kwestie hecht. Overigens kan ik die gedachtestroom wel tijdelijk onderbreken, maar als ik er niets mee doe, dan komen de gedachten onvermijdelijk terug en vormen ze ongewenste kringetjes.
Uitlokkende factoren zijn dus dingen die mij raken. Dit kan gaan om verkeerd begrepen worden, onrechtvaardigheid op individueel of maatschappelijk niveau, andermans lijden (mensen en dieren), sociaal onlogische zaken en dingen die ik gewoon echt niet kan plaatsen. Mijn verkenningen op het gebied van meditatie en spiritualiteit maken dat ik mijn mentale overactiviteit sneller opmerk en mezelf eerder tot de orde kan roepen, dus ik zet wel stappen op dit gebied.

Andere manieren waarop mijn emoties zich uiten, zijn lichamelijke verschijnselen. Het is niet zo dat die verschijnselen zich direct aandienen nadat de bewuste situatie heeft plaatsgevonden, maar ze bestaan naast mijn springerige gedachten en bovendien heb ik zo veel gelezen over de relatie tussen lichaam en geest dat ik er zelf van overtuigd ben geraakt dat er sowieso een sterk verband tussen mijn emoties en mijn (medisch onverklaarde) lichamelijke reacties bestaat. Ik wil leren ontdekken wat mijn lichaam mij op die momenten wil vertellen. Wat zit mij dwars en hoe kan ik het oplossen of ermee omgaan? Meditatie en introspectie helpen mij hierbij.

Emoties waar ik het meest mee heb en die voor mij ook het meest natuurlijk aanvoelen, zijn enthousiasme en voldoening. Deze herken ik een stuk makkelijker dan de basisemoties. Waardoor dit komt? Ik ben ervan overtuigd dat deze emoties voortkomen uit mijn leergierigheid en mijn intense interesses. Dit maakt ze voor mij oorspronkelijker dan emoties die te maken hebben met dingen die ik niet altijd kan plaatsen, zoals sociale interactie.

Het is dus best een zoektocht om te ontdekken hoe ik emoties ervaar, wat ze voor mij betekenen en wat ik ervan kan leren. Het is mij ook onduidelijk of wat ik vertel nu zo heel sterk afwijkt van de reguliere emotionele beleving, voor zover die tenminste bestaat. Wat ik wel heb ontdekt, is dat ik de zaken goed helder kan krijgen in een omgeving die te erg bezig is met interacties en emoties. Dat ik tot de kern kan komen, juist doordat ik niet gefocust ben op emotionele ruis. Emoties zijn belangrijk, dat zeker, maar de hele tijd (over)analyseren wat iedereen voelt bij een afgedwaald gesprek, is ook niet handig. Mijn vermogen om bij de inhoud te blijven en te formuleren waar het nu oorspronkelijk over ging, is waardevol.

Gepubliceerd door

8 reacties op ‘Autisme, emoties en hoe ik dit alles ervaar

    1. Ja klopt, dat merk ik ook heel erg. Daardoor verschilt de interactie met de ene persoon weer van de interactie met de andere persoon, wat het leren lastig maakt. Iedereen ervaart elkaar ook weer anders.

      Like

    1. Er zijn inderdaad heel veel mensen, met of zonder (autisme)diagnose, die worstelen met hun emoties of moeite hebben ze te plaatsen. Pas als het niet meer lukt, komt er hulp. Het zou mooi zijn als we al op jonge leeftijd leren hoe met onszelf om te gaan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s