Complimentendag 2019: positieve energie verspreiden

Vandaag is het Complimentendag, een mooie gelegenheid om stil te staan bij de waarde van een welgemeend compliment. Dit is iets waar ik al langer mee bezig ben. Want hoewel zelfbepaling mijn kernwaarde is, geloof ik ook in verbondenheid en waarde toevoegen aan het leven van anderen. Er zijn verschillende manieren om iets moois bij te dragen, zoals oprecht en onbevooroordeeld luisteren, je talenten inzetten, sociale initiatieven steunen en stilstaan bij het goede in de wereld. Door complimenten te geven, wil ik stilstaan bij het goede in de ander en hier openlijk voor uitkomen.

Ik vind het belangrijk om mensen hoop en vertrouwen te geven. Als er zo veel verhalen rondgaan over beperkingen en onmogelijkheden, dan wil ik de ander juist vertellen dat er wel kansen zijn. Dat het waardevol en volkomen terecht is om in jezelf te geloven en je dromen na te jagen. Als de meerderheid zegt dat ‘er geen droog brood in te verdienen is’, dan wil ik de ander juist aanmoedigen om toch door te zetten en te kiezen voor vreugde en voldoening. Als er in een groep gefocust wordt op wat de rest allemaal niet goed doet, dan wil ik juist de verborgen prestaties aan het licht brengen.

Ik geloof dat we onszelf en elkaar tekort doen door zo te kijken naar wat er allemaal verkeerd gaat. Als ik in gezelschap ben van mensen die vooral het negatieve benadrukken, dan voel ik de verkramping en ondankbaarheid en het blokkeren van de creativiteit. Zo zonde! In positief en stimulerend gezelschap is er veel meer mogelijk. In elkaars intenties en kwaliteiten geloven maakt alles zo veel mooier. Daar wil ik aan bijdragen.

Overigens bedoel ik niet dat ik alleen maar positieve uitspraken wil doen. Als ik iets echt niet vind kunnen, dan spreek ik in stevige, soms harde bewoordingen. Ik ben weliswaar zachtaardig en gericht op het goede, maar heb ook duidelijke grenzen en overtuigingen waar ik voor blijf staan. Dit erkennen geeft mij de ruimte om juist in mijn positiviteit standvastiger te zijn. Want als ik ergens blij mee ben, dan is dat ook echt zo.

En ik ben blij, heel erg blij, met de volgende mensen:

 • Degenen die geloven in mijn kwaliteiten en mij hierin aanmoedigen.
 • Degenen die geloven in de kwaliteiten van anderen en hen hierin aanmoedigen.
 • Degenen die zich inzetten voor inclusiviteit.
 • Degenen die zich inzetten voor een mens-, dier- en natuurvriendelijke planeet.
 • Degenen die blijven geloven in het goede, al is het tegendeel vaak zo prominent aanwezig.

Mijn complimenten!

 

Image by elizadean on Pixabay

Gepubliceerd door

8 reacties op β€˜Complimentendag 2019: positieve energie verspreiden’

  1. Bedankt voor je complimenten Dorine, wat fijn om te lezen πŸ™‚ Ik ben blij met wat je schrijft en ook met hoe ik gegroeid ben.

   Excuses voor de late plaatsing en reactie; jouw reactie was helaas in het verkeerde filter terechtgekomen. Gelukkig heb ik hem vandaag alsnog ontdekt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s