De kracht van Mary, Queen of Scots

Gisteren heb ik Mary, Queen of Scots gezien. Ik had mij er erg op verheugd en dat was volkomen terecht. Niet alleen heb ik genoten van de setting, de kostuums en het spannende verhaal, ook heb ik een sterke vrouw zien vechten voor haar overtuigingen, haar geluk en het welzijn van haar land. Een land dat zich echter steeds meer afkeerde van haar en de keuzes die zij maakte, of die anderen voor haar maakten.

Boeiend en treurig was ook de dynamiek tussen Mary en een andere sterke vrouw in haar tijd: haar nicht Elizabeth I, the Virgin Queen. Bewondering en jaloezie, gevoelens die maar al te vaak samengaan, brachten de vorstinnen bij elkaar en verwijderden hen tegelijkertijd van elkaar. Kon loyaliteit blijven bestaan tussen vrouwen die juist doordat zij naar hetzelfde streefden, zo diep met elkaar verbonden waren? Konden de genegenheid en haat naast elkaar blijven bestaan? Hoe het afliep, is bekend, maar dat maakt de weg ernaartoe niet minder tragisch.

Alsof het allemaal niet genoeg was, waren daar ook de adviseurs en edelen om beide vorstinnen heen. Mannen die zich presenteerden als wijs en rationeel, maar die er vooral op uit waren om de vrouw(en) boven hen in de pas te houden. Vooral Mary verzette zich hier fel tegen. Met haar temperament en levensstijl wisten de ‘wijze’ mannen zich geen raad. En Mary, die kon alleen zichzelf zijn en van anderen verwachten hetzelfde te doen. Een weinig realistische verwachting in de context van vroegmoderne koningshuizen (en koningshuizen in het algemeen).

Dus ja, ze eindigde alleen, met haar nicht, haar adviseurs en haar volk tegen zich. Wat Mary nog wel had, waren haar geweten, haar geloof en haar vertrouwen in het toekomstige koningschap van haar zoon.

Ondanks de verschillen in persoonlijkheid, tijd, milieu en afloop, moest ik denken aan de film Colette. Films over sterke, vastberaden vrouwen spreken tot de verbeelding. Laat deze films iets vertellen aan alle vrouwen die groter willen denken dan hun huidige situatie. Laat deze films iets vertellen aan mij.

Gepubliceerd door

Een reactie op “De kracht van Mary, Queen of Scots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s