#WOT 2019/8: talent

20190215_103100.jpg

Talent, één van mijn favoriete onderwerpen en tevens het onderwerp van deze WOT. Talent is waardevol omdat het voor iedereen iets toevoegt. Talent geeft voldoening en maakt vrij. Talent is een opdracht. Talent is een geschenk.

Mijn grote talent is mijn hoop, mijn liefde voor het leven. Ik ben een levenskunstenaar, iemand die er altijd iets van wil maken, hoe zwaar de dingen ook lijken. Hoe zwaar ze soms ook zijn.

Al is hoop mijn talent; ik ben niet iemand die het negatieve ontkent. Er is veel leed en onrecht en dat mag, nee, dat moet erkend worden. Hoop bieden is iets anders dan pijn van tafel vegen. Sterker nog: het sluit elkaar uit.

Voor mij is hoop juist erkennen dat er dingen misgaan en dan toch naar schoonheid zoeken. Zien dat mensen kunnen vervallen in onmenselijkheid en dan toch in menselijkheid geloven. In een land leven waar klagen een deugd is en dan toch waardering tonen.

Hoop kan alleen mijn talent zijn doordat ik de dieptepunten heb ervaren. Doordat ik weet hoe het voelt om met helemaal niets te staan, met totale leegte en boodschappen van hopeloosheid. Om alle reden te hebben om nergens meer in te geloven en te leven voor cynisme. Maar wat voegt dat toe?

Ik ben dankbaar voor mijn hoop, heel erg dankbaar. Ik zie het als iets wat het leven mij heeft geschonken en waar ik met liefde mee verder ga. Maar uiteindelijk is hoop geen talent van specifieke personen; hoop is van ons allemaal. Schreef ik eerder over de inclusiviteit van geluk; zo denk ik natuurlijk ook over hoop. Ja, hoop is mijn talent, maar het mooie is dat dat ook voor jou geldt.

Hoop is ons talent.

Hoop is ieders talent.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag deelt Martha Pelkman een woord waarover je kunt bloggen, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blogpost.

 

Meer over hoop? Lees mijn blogpost Mijn hoop is mijn levensgeluk op UWV Perspectief.

Gepubliceerd door

Een reactie op “#WOT 2019/8: talent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s