De kracht van een thuisdag

Een tweet in de late ochtend met later op de dag een blogpost als resultaat. Nee, het was niet eens zo gepland, al wilde ik zeker schrijven vandaag. Waarover wist ik tijdens het twitteren nog niet. Gelukkig realiseerde ik mij uiteindelijk dat de thuisdag zelf een mooi blogonderwerp is.

Als het gaat om stressmanagement en goed voor jezelf zorgen, komen er vaak tips voorbij met als boodschap: ‘Doe niet te veel. Doe rustig aan.’ Helaas merk ik dit zelf ook. Inmiddels heb ik behoorlijk veel te doen, iets waar ik overigens volledig zelf voor heb gekozen. Het gaat namelijk om dingen die ik waardevol vind en die mij voldoening geven. Toch krijg ik zo nu en dan opmerkingen dat ik zo veel doe en vragen of het niet te veel wordt. Zo vermoeiend vind ik dat. Niet mijn activiteiten zelf dus, maar die onnodige bezorgdheid. Bij mij gaat het namelijk niet zozeer om het aantal taken, maar meer om de inhoud, de context en de manier waarop ik er zelf vorm aan kan geven.

Laat dat nu juist de kracht zijn van de thuisdag. Vandaag is het dan toevallig een zondag, maar ook op de vrijdag of zaterdag kan ik ervoor kiezen om lekker thuis aan de slag te gaan. Om gewoon in mijn eentje bezig te zijn en te doen wat ik gepland had. In bovenstaande tweet lees je wat ik vandaag van plan was: lezen, schrijven, studeren, Netflixen, huishouden, administratie en (buitenshuis) boodschappen doen. Het meeste daarvan heb ik al gedaan en het schrijven, dat doe ik nu met deze blogpost. Ik denk niet dat ik het daarbij laat, maar weet je, dat zie ik nog wel.

Thuis bezig zijn geeft mij de mogelijkheid om mijn activiteiten zelf te kiezen, maar als ik besluit dat ik iets toch niet wil doen of er juist meer tijd en aandacht aan wil besteden, dan is dat ook prima. Nou ja, sommige dingen moeten gewoon gebeuren, of ik nu een thuisdagje heb of mijn vrije uren na werktijd aan deze taken besteed. Maar dan nog: als ik een vrije dag thuis doorbreng, dan heb ik autonomie. Dan is het aan mij wat ik oppak en hoe ik dat doe. Ik bepaal.

Dat is precies hoe ik dingen in mijn leven wil aanpakken. Niet dat ik alles per se in mijn eentje wil doen; interactie kan heel fijn zijn. Wat ik wel bedoel: zelf het initiatief nemen, zelf de regie hebben en zelf verantwoordelijk zijn. Het hangt allemaal met elkaar samen en ik hecht er waarde aan. Geïnspireerd door de Maand van de Spiritualiteit deelde ik mijn beslissing om meer aandacht te besteden aan mezelf. Thuisdagjes zijn daar een mooi voorbeeld van.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s