35 jaar: op de grens van twee levensfasen

35 jaar. Ik kan er niet omheen en dat wil ik ook niet. Het is de leeftijd die ik nu moet hebben en die past bij waar ik op dit moment sta. Ik vind het een mooi getal. Het wordt ook een mooi jaar waarin ik nieuwe dingen leer en een basis leg voor de jaren daarna. Maar nu eerst: stilstaan bij 35.

Lees je mijn blog vaker, dan weet je dat ik bezig ben mezelf opnieuw uit te vinden. Niet alles radicaal omgooien, maar wel kritisch kijken naar wat ik allemaal denk en doe en of dat nog wel past bij waar ik diep vanbinnen voor sta. Want mijn waarden veranderen niet; die zijn onderdeel van mijn kern, mijn tijdloze zelf en die neem ik ook komende jaren, komende decennia, vol genegenheid met mij mee. Zelfbepaling, de natuur beschermen, rechtvaardigheid, tolerantie en onafhankelijkheid van denken. Ik koester ze.

Wat ik echter ook met mij meedraag en wat niet meer bij mij past, zijn de aangeleerde en aangeprate overtuigingen van anderen. Sommigen uit mijn jeugd, anderen uit mijn studententijd en weer anderen uit mijn jaren als begin-dertiger. Natuurlijk heb ik in die periodes ook mooie dingen geleerd en gedaan, maar er zijn lessen en ideeën die niet meer bij mij passen. Ik mag ze loslaten en ik weet dat ik er klaar voor ben.

Over ergens klaar voor zijn gesproken: op de website van Holistik las ik een boeiend artikel van hoofdredacteur Evelyn van Hasselt, namelijk De 10 (antroposofische) fasen van het leven: in welke fase zit jij?

Wat blijkt? Volgens de antroposofie doorlopen we als mensen tien levenscycli van ongeveer zeven jaar. Op mijn 35e zit ik precies op het grensvlak van ‘De fase van het inzicht‘ en ‘De fase van het ontvouwen‘. Autonomie, creativiteit, roeping en de behoefte om opnieuw te beginnen, zijn met deze levensfasen verbonden. Als midden-dertiger heb ik veel geleerd wat ik wil bestendigen en een aantal dingen geleerd die ik wil ontleren. Het laatste jaar werd bij mij de behoefte aan een nieuwe start, een echt Wendy-leven, steeds sterker en vanuit de antroposofische filosofie is dat goed te verklaren.

Eerlijk gezegd had ik lange tijd een dubbel gevoel bij deze leeftijd. Net als velen vond ik dat ik allerlei dingen al voor mijn 35e gedaan en bereikt moest hebben en dat ik anders te laat was. Alsof alles dan vast zou liggen. Alsof ik dan geen nieuwe dingen meer zou kunnen doen.

Dat is natuurlijk onzin. Goed, topsporter worden kan ik wel vergeten (gelukkig heb ik die ambitie niet) en veel traineeships kennen een leeftijdsgrens, maar verder kan ik doen wat ik wil. Ik heb absoluut niet de behoefte om een gezin te stichten, dus met die deadline hoef ik geen rekening te houden. Er zijn zo veel mogelijkheden voor mij, ook na mijn 35e, en als ik ze niet tegenkom, dan creëer ik ze zelf wel. Ik heb namelijk al eerder laten zien dat ik dingen kan doen die niet haalbaar zouden zijn, zoals vanuit een jarenlange uitkeringssituatie aan het werk gaan, na een tijdje in vaste dienst komen en gewoon mijn eigen geld verdienen. Dat was als begin-dertiger en nu ga ik als midden-dertiger nog meer ‘onhaalbaars’ doen.

Ik leef mijn eigen leven, volgens mijn eigen voorwaarden en vlieg van de ene fase naar de ander. Niet per se in een rechte lijn, maar wel vol overtuiging en met veel bijzondere momenten.

 

Bronnen
Evelyn van Hasselt, ‘De 10 (antroposofische) fasen van het leven: in welke fase zit jij?’ (Holistik, 15 november 2018). https://holistik.nl/antroposofische-fasen-leven/

Oorspronkelijk: Naomi Rowaan, ‘De levenscyclus van zeven jaar’ (Antroposofisch Leven, 17 mei 2016). https://www.antroposofischleven.nl/de-levenscyclus-van-zeven-jaar/

Afbeelding door Anja Osenberg (cocoparisienne)/ Pixabay

Gepubliceerd door

6 reacties op ‘35 jaar: op de grens van twee levensfasen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s