Vijf vragen voor 2019

Ik ga op mijn blog meer aandacht besteden aan reflectievragen. Zelf vind ik het erg leuk als bloggers vragen aan zichzelf stellen en hierover bloggen. Verder vind ik het waardevol om op mezelf te reflecteren en over mijn ontwikkeling te schrijven. In het artikel Waar ga jij voor dit jaar? op de website van Happinez stelt tekstschrijver Fabienne Peters vijf boeiende vragen uit het spel Openhartig. Deze vragen en mijn antwoorden vind je hieronder.

1. Welk talent waarover jij (nu) niet beschikt, zou je heel graag hebben?
Ik wil heel graag mijn ICT-vaardigheden vergroten, zodat ik meer met mijn blog en mijn passie voor online communicatie en digitalisering kan doen. Gelukkig ga ik tijdens mijn hbo-opleiding Communication and Multimedia Design veel leren over techniek en zijn er ook allerlei online programma’s om deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Dat komt dus wel goed!

2. Welk advies zou jij aan jezelf geven als je over tien jaar terugkijkt naar het leven zoals je dat op dit moment leidt?
Ik zou tegen mezelf zeggen dat ik door moet gaan met het pad dat ik heb gekozen. Dat er weliswaar veel op mij af komt, maar dat het allemaal leermomenten en investeringen zijn voor een hele mooie toekomst. Dat ik het misschien nog niet altijd zo voel, maar dat ik alles in mij heb om iets moois van mijn leven te maken en dingen van betekenis te doen. Het allerbelangrijkste dat ik zou zeggen, is dat de mening van anderen er niet werkelijk toe doet. Dat het erom gaat dat ik achter mijn keuzes sta en dat ik elke dag opnieuw de keuze kan maken om te leven volgens mijn waarden.

3. Aan wie wil jij in de toekomst meer aandacht geven?
De Maand van de Spiritualiteit sterkt mij in mijn keuze om meer aandacht te besteden aan mezelf. Ik heb mij de afgelopen jaren te veel beziggehouden met anderen en met wat zij vinden en willen. Nu is rekening houden met anderen goed en ik zou dat ook zeker niet afraden, maar als je daardoor het contact met jezelf dreigt te verliezen, dan is dat een signaal. Ik ga mij dus vooral op mezelf, mijn dromen, idealen en ontwikkeling focussen, zodat ik van mijn leven ook daadwerkelijk mijn leven kan maken.

4. Wie of wat inspireert jou op dit moment met betrekking tot jouw eigen ontwikkeling?
Zoals ik eerder deze week blogde, ben ik geïnspireerd geraakt door Colette en haar keuze voor autonomie, creativiteit en talent. Mocht je de film nog niet gezien hebben, ga dan zeker kijken, want het is gewoon een prachtige film.

5. Wat kost jou zo veel energie dat je het beter kunt laten?
Het kost mij veel te veel energie om iemand te worden die ik diep vanbinnen niet ben en ook niet wil zijn, maar die past binnen het (bespottelijke) plaatje dat onze samenleving heeft gecreëerd. Ik ga dat niet meer doen. Ik blijf zeker actief, maar wel vanuit de persoon die ik ben (of wil zijn) en niet vanuit een vals verwachtingspatroon. Sowieso ben ik niet meer van plan om aan allerlei sociale of maatschappelijke verwachtingen te voldoen. Ik volg mijn hart en mijn waarden, maak zorgvuldige afwegingen, toon interesse in andermans behoeften en drijfveren en vraag feedback op mijn gedrag. Dat is goed en dat is genoeg.

Bronnen en meer informatie
Fabienne Peters, ‘Waar ga jij voor dit jaar?’ (Happinez, 18 januari 2019). https://www.happinez.nl/groei/waar-ga-jij-voor/

Het spel Openhartig (ik heb dit spel zelf niet gespeeld).

Gepubliceerd door

Een reactie op “Vijf vragen voor 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s