Hoe ik van 2018 mijn jaar heb gemaakt

20181118_172210.jpg

Begin dit jaar deelde ik met jou de blogpost Hoe ik van 2018 mijn jaar ga maken. Geen spijt meer over gemiste kansen, maar vol motivatie het nieuwe jaar in: dat was wat ik wilde. Diverse doelen op het gebied van studie, leefstijl, creativiteit, maatschappelijke actie en duurzaamheid (en nog meer) maakten de blogpost compleet.

Hoewel 2018 een pittig jaar was, vond ik het wel een waardevol jaar. Ik heb de meeste van mijn doelen behaald en – belangrijker nog – ik ben als persoon enorm gegroeid. Maar eerst de doelen die ik destijds met zo veel enthousiasme de wereld in heb geslingerd:

Mijn opleiding Natuurvoedingsadviseur (CIVAS) positief afronden
Jawel, dat is mij gelukt! Lees hierover in de blogpost Opleiding Natuurvoedingsadviseur (CIVAS): ik heb mijn diploma behaald!

Aan een nieuwe opleiding beginnen
Ook dat is mij gelukt. Sterker nog: ik ben aan twee nieuwe opleidingen begonnen (hoe bedoel je, leergierig?) en natuurlijk kun je hierover meer op mijn blog vinden. Lees voor mijn ene opleiding Gestart met de opleiding Gewichtsconsulent (CIVAS) en kom voor de andere snel weer langs op mijn blog.

Verdieping vinden in spiritualiteit en zingeving (meditatie/ mindfulness, yoga, verbinding met de natuur en inspirerende boeken lezen)
Eerlijk gezegd heb ik er moeite mee om spirituele beoefening te beschrijven als iets wat mij is ‘gelukt’, aangezien spiritualiteit geen prestatie is maar een innerlijk proces. Daarom wil ik wel vertellen dat ik in 2018 inderdaad mijn spirituele beoefening heb verdiept en bezig ben geweest met wat mijn leven zin geeft.

Meditatie, een beetje yoga, natuurbeleving, orakelkaarten, inspirerende blogs, boeken en sinds kort ook podcasts: ik bewandel meerdere wegen om mijn pad te ontdekken en daar ga ik zeker mee door.

Creativiteit/ schrijven een vast onderdeel maken van mijn leven (meer regelmaat vinden in het schrijven: ‘meters maken’ en mezelf meer laten zien als schrijver)
Dit doel heb ik gedeeltelijk behaald. Zo heb ik inderdaad schrijfmeters gemaakt (kijk eens rond op deze blog), maar een goed ritme heb ik nog niet gevonden: de ene maand schreef ik meerdere blogposts en de andere maand slechts enkelen. Mezelf meer laten zien als schrijver, ja, dat heb ik gedaan op Twitter, in vrijwilligerswerk en (in mindere mate) op LinkedIn.

Een actievere levensstijl opbouwen (wandelen, hardlopen, fitness, fietsen, Zumba)
Het afgelopen jaar heb ik veel gewandeld en daar heb ik enorm van genoten. Vijf mooie wandelingen kun je vinden in deze blogpost. Fitnessen, Zumba en zwemmen heb ik ook gedaan, maar lang niet zo veel als ik had gewild. Daarom streef ik in het komende jaar naar meer balans in mijn lichaamsbeweging. Doel gedeeltelijk behaald.

Mezelf meer laten zien aan anderen (actiever zijn in nieuwe en bestaande contacten en meer laten zien wat ik in mij heb/ prestaties delen)
Op het gebied van zichtbaarheid heb ik flinke stappen gezet. Hoewel ik nog steeds last had van oude overtuigingen die mij vertelden dat ik klein en onzichtbaar moest blijven, ben ik er wel voor gegaan. Ik heb geblogd, ben actief geweest op social media, heb mijn column voorgedragen op de RVB-dag en ben geïnterviewd voor ons personeelsblad. Verder heb ik een aantal collega’s feedback gevraagd voor mijn persoonlijke ontwikkeling en ben ik tijdens evenementen met meerdere interessante mensen in gesprek gegaan. Doel behaald!

Vaker deelnemen aan interessante activiteiten/ evenementen
En of ik dit doel heb behaald! Georganiseerde wandeltochten, een symposium over ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn, een gespreksgroep over Powervrouwen bij Stichting Yasmin, de Fiets- en Wandelbeurs 2018, de praktijkdagen Orthomoleculaire Voeding van CIVAS, de studiedag Jeugdvakantieloket 2018, diverse lezingen van Wouter de Jong, het Vegan Food Festival 2018, de RVB-dag 2018, het Geschiedenis Festival 2018, de Jonge Alumni Dag 2018 en de Summerschool en cursussen van A&O Fonds Rijk.

Maatschappelijk actiever worden (vrijwilligerswerk, mooie projecten)
Jazeker, ik ben actief geweest als communicatievrijwilliger bij YMCA Den Haag en heb meegelopen met de Nacht van de Vluchteling 2018. Komend jaar maak ik andere keuzes, maar het was absoluut waardevol!

Een meer groene/ duurzame levensstijl opbouwen
Op Earth Overshoot Day 2018 heb ik gedeeld wat ik allemaal heb gedaan en nog wil doen voor een groenere wereld. Hoewel het altijd nog beter kan, vind ik mijn levensstijl duurzaam. Veganisme staat centraal en hierin wil ik verder groeien. Maar toch: doel behaald!

Zeven doelen behaald en twee doelen gedeeltelijk behaald. Ik kijk terug op diverse leer- en groeimomenten en vertel je morgen hoe ik van 2019 mijn jaar ga maken.

Gepubliceerd door

5 reacties op ‘Hoe ik van 2018 mijn jaar heb gemaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s