Tweede Kerstdag 2018: wat ik de wereld toewens

shutterstock_1217755282

So this is Christmas
and what have you done’

Happy Xmas (War is Over) van John Lennon en Yoko Ono. De tekst weet mij elke keer opnieuw te vertellen dat ik niet zomaar de andere kant op mag kijken, omdat de wereld mij nodig heeft. Zoals de wereld ieder mens nodig heeft. We hebben allemaal iets moois toe te voegen en deze woorden van Lennon en Ono herinneren daaraan, elke keer opnieuw.

Als ik om mij heen kijk, kom ik zo veel tegen wat mooier, wat rechtvaardiger kan. Onze aangeboren menselijkheid lijkt soms ver weg, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ik zou zo vaak kunnen vertellen wat we allemaal in ons hebben en dat blijf ik zeker doen. Vandaag, op Tweede Kerstdag 2018, deel ik mijn wensen voor de wereld. Ik vertel je op welke gebieden het menselijker kan en hoe. Hierbij focus ik op wat wij als individuen kunnen doen; wat overheden en bedrijven moeten doen, weten ze maar al te goed. Laat mijn wensen dienen als inspiratiebron om samen te werken aan een betere wereld voor iedereen.

Groener leven
Laten we onze mooie aarde en al haar bewoners beschermen door weinig te consumeren, niet te verspillen, zo min mogelijk plastic te gebruiken, biologisch en plantaardig/ vegan te eten en de auto en het vliegtuig plaats te laten maken voor benen, fiets, bus, tram en trein.

Medemenselijkheid 
Laten we menselijker omgaan met groepen in een kwetsbare positie door vluchtelingen op te vangen en in de maatschappij te verwelkomen, chronisch zieken en gehandicapten te steunen, naar mensen in een achterstandspositie om te kijken en meer te geven in plaats van te controleren.

Diversiteit en inclusie
Laten we de samenleving en de arbeidsmarkt openstellen voor iedereen door te kijken naar talenten in plaats van problemen, door anderszijn niet te medicaliseren maar te waarderen, door mensen zelf te laten kiezen in plaats van te betuttelen en door te denken in kansen in plaats van risico’s.

Kom op! Dit kunnen we gewoon, als mensen en als samenleving. Machthebbers vertellen ons dat we bang moeten zijn, voor onszelf en voor de Ander, en dat we zo veel mogelijk gesloten moeten zijn: als land, als samenleving, als arbeidsmarkt. Juist het tegenovergestelde is waar: we moeten ruimte bieden. Ruimte voor mensen, voor dieren, voor groen.

Dat is wat ik de wereld toewens.

Foto ‘Snow mountain wildlife’ door designgf/ Shutterstock

Bron
John & Yoko, The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir, Happy Xmas (War Is Over)

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s