Hoopvolle gedachten vlak voor Kerst

boekje-hoop.jpg

Hoopvolle gedachten gisterochtend bij het opstaan. Aan de lucht te zien was de dag nog niet echt begonnen, maar die ene ster vertelde mij dat er een dag, een week en een heel leven voor mij liggen. Dat ik mag starten en vol geloof in mijzelf en het leven mag volharden.

Ruim twee jaar geleden publiceerde ik op UWV Perspectief de blogpost Mijn hoop is mijn levensgeluk. Ik deelde wat hoop voor mij heeft betekend en wat het altijd zal blijven betekenen, omdat het is wat mij voortdrijft. Een kracht diep in mij die weinigen zagen en inmiddels enkelen zien, maar die zich niet laat ontkennen.

Nu, ruim twee jaar verder, zie ik meer dan ooit dat hoopvol leven mijn basis is. Dat er momenten zijn dat al die mooie gedachten een grote illusie lijken en de onrust en de pijn door mijn lijf razen, maar dat ik dan toch in staat ben mij open te stellen voor vriendelijke boodschappen. De wensster van gisterochtend, het boekje op de foto en mijn oude blogpost voor UWV Perspectief. Die zijn echt en die vertellen mij iets. En ik luister.

Eerder deelde ik de column die ik tijdens de RVB-dag had voorgedragen. Ook in die column kun je iets vinden van mijn hoop en zelfs van geloof. Weliswaar niet religieus geïnspireerd, maar wel geschreven vanuit mijn diepste zelf en daarom zo waardevol voor mij. Laat de column, en dan vooral de boodschap, evenveel betekenen voor anderen. Laat mij hen hoop geven.

De wensster is vaker niet dan wel zichtbaar, maar zichtbaarheid en werkelijkheid zijn niet altijd hetzelfde. Juist op de momenten dat ik die schitteringen niet zie, wil ik aan ze denken. Wil ik ze beleven en vooral ook naleven.

In bovenstaand boekje Duizend wegen naar hoop (Jane Garton) zag ik een rake quote van Anais Nin:

‘Er kwam een ogenblik in het leven dat de pijn van opgesloten te zijn in een knop groter was dan de angst om een bloem te worden.’

Ik geloof, nee ik weet, dat dit ogenblik voor mij is aangebroken.

Bron
Jane Garton, Duizend wegen naar hoop (Uitgeverij BZZTôH ‘s-Gravenhage 2007).

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s