Tijdens de RVB-dag 2018 droeg ik mijn column voor. Nu deel ik hem hier

shutterstock_1124602796

Op 4 september heb ik tijdens de RVB-dag 2018 mijn column ‘De impact van een uitzonderlijk mens’ voorgedragen. Het thema van onze personeelsdag was impact en ik wilde mijn collega’s vertellen welke impact ik heb op het Rijksvastgoedbedrijf. Gezien de positieve reacties en het interview van een paar maanden later is mij dat goed gelukt.

Ik ben via de Wet Banenafspraak bij het Rijksvastgoedbedrijf terechtgekomen en werk er nu ruim twee jaar. Sinds een halfjaar ben ik actief bij de League of Extraordinary People, een netwerk voor en door WBA-medewerkers binnen de organisatie. Met een aantal League-collega’s heb ik de workshop ‘Werken met een handicap’ (ook wel ‘bijzonderheid’) gegeven tijdens de RVB-dag. Mijn column was onderdeel van de workshop.

Hieronder kun je hem lezen:


De impact van een uitzonderlijk mens

Column League-workshop tijdens de RVB-dag (4 september 2018)

Goedemiddag gewaardeerde collega’s. Welkom bij onze workshop ‘Werken met een bijzonderheid.’ Hoe bijzonder is het wel niet dat wij hier allen bijeen zijn gekomen om ons te verdiepen in de wondere wereld van werken met bijzonderheden.

Voor wie mij nog niet kent, even een voorstelrondje. Ik ben Wendy Schuchmann en ik ben een kwetsbare burger die niet mee kan komen. Ik ben een risico voor de werkgever en niet productief genoeg om het minimumloon te verdienen. Uiteraard ben ik ook nog eens laagintelligent en minder vaardig in het maatschappelijk verkeer.

Is dit de manier waarop je je voorstelt aan mensen? Hoewel ik jullie allemaal niet even goed ken, heb ik het sterke vermoeden dat jullie nooit zo over jezelf zouden praten. En geloof mij: daar geef ik jullie groot gelijk in. Ik zou het zelfs extreem schokkend vinden als jullie wel zo over jezelf zouden praten. Het is namelijk denigrerend, stigmatiserend en ook nog eens afbrekend. Het is dehumaniserend. En toch is dit wat politici, journalisten, arbeidsdeskundigen en velen anderen over mij en mijn bondgenoten van de League – en eigenlijk over iedereen met een indicatie Banenafspraak – beweren. Elke keer opnieuw.

Maar laten we daar niet te lang bij stil blijven staan. Ik ben hier namelijk om een realistisch verhaal te vertellen. Een verhaal van hoop en wilskracht. Een verhaal van onderschat worden en desondanks blijven knokken voor mijn waardigheid – voor onze waardigheid. Een verhaal van uitdragen waar ik in geloof, net zolang tot jullie er allemaal in geloven. Niet omdat ik het zeg. Niet omdat nu ik zo’n uitzonderlijk persoon ben (nou ja, een beetje dan…). Niet omdat het nu officieel op schrift staat.

Ik wil dat jullie erin geloven omdat het over mensen gaat. Omdat verhalen over mogelijkheden en onmogelijkheden altijd over mensen gaan.

Bedenk één ding heel goed: verhalen hebben impact. Woorden hebben impact. De woorden die mensen in hun verhalen gebruiken, hebben impact. Ik hoop, nee ik weet, dat de woorden die ik in mijn column gebruik, ook impact zullen hebben – en juist daarom sta ik hier nu voor jullie en maak ik mezelf zichtbaarder dan ik tot nu toe voor mijn RVB-collega’s ben geweest. En ja, dat is spannend, maar het is vooral waardevol.

Wat al helemaal waardevol is: mijn werk bij het RVB. Binnengekomen via de inmiddels welbekende WBA-regeling en na een proefplaatsing en een tijdelijke aanstelling uiteindelijk een vast dienstverband in de wacht gesleept. Hier bij het RVB ben ik geen kwetsbare burger die niet mee kan komen, maar een waardevolle werknemer. Geen risico voor de organisatie, maar een aanwinst. Geen onproductief persoon, maar iemand die er helemaal voor gaat.

Dat laatste is overigens een direct resultaat van mijn autisme en allesbehalve een arbeidshandicap. Dingen niet half kunnen doen is geen beperking, maar een kwaliteit. Een kwaliteit die ik graag inzet voor het RVB, niet alleen omdat ik er gelukkig van word om ergens helemaal voor te gaan, maar vooral ook omdat ik de organisatie er verder mee help.

Het woord ‘impact’ is al eerder gevallen en dat is niet voor niets. Het is de rode draad van deze RVB-dag en het herinnert mij aan de toegevoegde waarde van ieder individu. Ik ben ontzettend blij dat het RVB oog heeft voor de positieve impact die ik, net als mijn bondgenoten en net als ieder ander in deze ruimte, op de organisatie heb en mij de kans geeft om mijn sterke kanten te blijven inzetten. Dankzij het vertrouwen van mijn collega’s en mijn eigen inzet en kwaliteiten lever ik een bijdrage die politici, journalisten en arbeidsdeskundigen nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Laten we blij zijn dat het toch mogelijk is. Dat de impact van vertrouwen toch sterker blijkt dan de impact van angst. Daar zijn wij allen het bewijs van.

Dank jullie wel.

Geschreven en voorgedragen door Wendy Schuchmann


Foto ‘Motivational and inspirational quote – Limits exist only in the mind’ door Nokuro/ Shutterstock

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘Tijdens de RVB-dag 2018 droeg ik mijn column voor. Nu deel ik hem hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s