December 2018: tijd om los te laten

Nu de jaarwisseling steeds dichterbij komt, sta ik regelmatig stil bij wat ik het afgelopen jaar allemaal heb gedaan en meegemaakt. De echte terugblik plaats ik over een paar weken, maar wat ik nu wel wil delen, is mijn focus voor de tussenliggende tijd.

Ik heb al eerder gedeeld dat ik mij in de herfst wilde focussen op gezondheid, loopbaan en woning: zorgvuldig omgaan met mijn lichaam en geest, voortborduren op het mooie dat ik heb opgebouwd en van mijn studio echt een thuis maken. Inderdaad ben ik hier goed mee bezig. Met meditatie, yoga en plantaardige voeding voed ik mijn lichaam en geest. Ik studeer en volg cursussen op het gebied van persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Mijn woning maak ik fijner door ruimte en persoonlijke sfeer te creëren. Maar voor ik verder kan gaan met opbouwen, moet ik eerst loslaten.

Meditatie, boeken, feedback en zelfreflectie hebben mij laten inzien dat ik moet en mag loslaten. Dat ik meer met mij meezeul dan menselijkerwijs verwacht mag worden: oude boodschappen, projecties en leefregels van de buitenwereld. Verhalen over wie ik ben, wat ik kan en wat ik mag. Eisen en verwachtingen. Culturele conditioneringen en normen waar ik zelf niet eens achtersta, maar die ik blijkbaar toch, in een poging om als burger en als mens mee te komen, geïnternaliseerd heb. Ongeschreven regels die mij braaf in de pas houden en die mij belemmeren het leven te leiden dat ik waardevol vind.

Ik doe er niet meer aan mee. Ik mag het allemaal loslaten. Ik mag zelf mijn waarden kiezen; de waarden die ik bijna twee jaar geleden heb gedeeld en die ik nog meer wil naleven, omdat zij het leven werkelijk waardevol maken.

Dat vind ik ook het mooie aan mens-zijn: dat ik zelf mijn levensfilosofie kan formuleren. Vaak lijkt het zo dat anderen bepalen, zoals ik hierboven beschreef. Het punt is, dat dit helemaal niet hoeft. Dat die boodschappen niet vastliggen, maar dat ik zelf kan reflecteren, keuzes kan maken en anders kan denken. Ik hoef niet mijn leven lang de verhalen van anderen met mij mee te slepen, maar mag zelf om mij heen kijken, de oude verhalen loslaten en nieuwe verhalen schrijven.

Op mijn werk ben ik hier volop mee bezig: het oude beeld van ‘arbeidsongeschiktheid’ heb ik achter mij gelaten door te leren en te groeien en te laten zien wat ik in mij heb. In deze blogpost vertel ik hoe ik ben ingegaan tegen de negatieve verwachtingen van de maatschappij en hoe ik, samen met mijn leidinggevende en mijn andere collega’s, iets opbouwends tot stand heb gebracht. Ook dat is belangrijk in het loslaten: ik kan de autonome keuze maken mij niet langer te laten leiden door beperkende overtuigingen en hierin samenwerken met anderen. Ik laat mij inspireren door met positief ingestelde mensen om te gaan, door spirituele boeken te lezen en door naar postcasts te luisteren van sprekers die de groei hebben doorgemaakt waar ik middenin zit.

Het woord ‘loslaten’ heb ik lange tijd negatief geïnterpreteerd: weggooien, opgeven, niet betrokken zijn. Toch schreef ik ruim een jaar geleden tijdens de workshop ‘Intuïtief schrijven’ het volgende elfje:

‘Ruimte
leren, ontdekken
mezelf opnieuw uitvinden
voor mezelf gaan staan
leven’

Kort daarna kwam loslaten opnieuw ter sprake, ook weer tegen het einde van het jaar. Het besef was er en is in de tussentijd alleen maar sterker geworden. Diep vanbinnen ben ik altijd naar die ruimte blijven verlangen.

Nu gun ik mezelf de ruimte. Nu laat ik los, in verbondenheid met alles wat ik hiermee creëer.

 

Meer informatie
In haar Levensflow Podcastshow spreekt psycholoog/ wandelcoach Frederike Mewe regelmatig over het loslaten van beperkende verhalen en negatieve overtuigingen. Ik vind haar podcasts enorm helpend en inspirerend.

Gepubliceerd door

3 reacties op ‘December 2018: tijd om los te laten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s