Podcasts: ik luister, leer en groei

Podcasts: ik wist natuurlijk al van hun bestaan, maar sinds een vriendin er een tijdje geleden over appte, ben ik helemaal om en ben ik allerlei inspirerende sprekers, coaches, influencers en dergelijke gaan volgen. Niet zo gek als je bedenkt dat ik nogal auditief ben ingesteld én snel overprikkeld raak door gezelschap. Het handige van een podcast is dan ook dat je van iemand kunt leren zonder fysiek aanwezig te zijn.

Tegelijkertijd is er zo veel interessant aanbod dat ik moet oppassen niet te verdwalen in de wondere wereld van inspirerende vertellers. Ik luister daarom niet naar elke aflevering van iedereen die ik volg, maar selecteer op basis van behoefte, onderwerp, spreker, tijdsduur en moment van de dag. Net als in de offline wereld, want ook daar heb ik niet altijd zin om met iedereen over van alles te praten. De keuze welke informatie ik tot mij neem, ligt zo veel mogelijk bij mij.

Maar die informatie zelf: ik vind het geweldig! Ik houd ervan om te luisteren, te leren en te groeien. Niet als een gehoorzame volgeling, maar juist als een kritische beschouwer die alle informatie in zich opneemt, analyseert, overdenkt, overweegt en interpreteert. En voelt. Ook dat. Juist dat. Want in de loop der tijd ben ik mij steeds meer gaan openstellen voor wat mijn intuïtie mij vertelt. Ook al passen bepaalde ingevingen en inzichten niet bij de ideeën die ik over mezelf en mijn leven heb ontwikkeld, dan hoeft dat nog niet te zeggen dat ze verkeerd zijn. Sterker nog: misschien is de afwijking van een eerder bepaalde lijn juist wel goed. Afwijkingen kunnen heel verfrissend zijn, hoewel ik liever frisse zomerbriesjes heb dan woeste herfststormen.

Positieve afwijkingen van oude, aangeleerde overtuigingen ben ik de laatste tijd tegengekomen in de volgende podcasts:

Het allerbelangrijkste is: ik mág leren. Ik mág groeien. Ik mág mij ontwikkelen. Ook al is mij in het verleden zo vaak verteld dat ik braaf op mijn plek moet blijven en ‘niet zo veel moet willen’, ik kies ervoor om die oude, bespottelijke ideeën achter mij te laten. Om mij te omringen met opbouwende mensen op verschillende vlakken van mijn leven: privé, zakelijk en via diverse media. Gelukkig gaat dit mij steeds beter af!

Door welke podcasts laat jij je inspireren?

Gepubliceerd door

Een reactie op “Podcasts: ik luister, leer en groei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s