Terugblik op de Jonge Alumni Dag 2018 van de Universiteit Leiden

20180915_130048.jpg

Inmiddels is het acht jaar geleden dat ik mijn Bachelor Geschiedenis afrondde. Acht jaar! De tussenliggende jaren waren niet allemaal de mooiste jaren van mijn leven, maar uiteindelijk hebben ze mij wel gebracht waar ik nu sta. Als je mijn blog vaker leest, weet je dat ik mij volop bezighoud met waar ik naartoe wil. Gisteren tijdens de Jonge Alumni Dag heb ik inderdaad verder gekeken, maar ook stilgestaan bij wat er al is. Want ook dat, juist dat, is waardevol.

De dag vond plaats aan de locatie Wijnhaven en werd georganiseerd door het Jonge Alumni Netwerk. Hun activiteiten zijn bedoeld voor Leidse alumni tot en met 35 jaar. Prettig voor mij, want ik kan dus nog ruim een jaar deelnemen. Ja, ik ben inderdaad nog jong!

Maar nu terug naar de dag zelf. Rondom het thema ‘Alumnus Universalis’ waren er diverse mogelijkheden tot zelfontwikkeling en ontmoeting. Vooral de workshops (iedereen mocht er twee kiezen) zetten mij aan het denken en aan het praten – en vervolgens weer aan het denken. Ik ervaar steeds meer de waarde van interactie met mensen die ook bewust in het leven staan, in dit geval tijdens de workshops Dertigersdilemma en Duurzaamheid.

Wie ben ik? Wie was ik? Wie wil ik zijn? Waar wil ik naartoe? Welke opties versterken elkaar en welke sluiten elkaar uit? Levensvragen zijn mij zeer bekend en zeker de laatste jaren is mijn behoefte aan betekenis en zingeving sterk gegroeid. Inmiddels zit ik volop in het proces van keuzes maken die bij mij passen; sommigen daarvan heb ik al gedeeld en anderen deel ik binnenkort. De workshop Dertigersdilemma van psycholoog en (wandel)coach Frederike Mewe sloot daarom goed aan bij mijn huidige levensfase. Wat ik vooral mooi vond, was de nadruk die Mewe legde op persoonlijke waarden (zie mijn blogs hierover). Want door je te laten leiden door andermans (vermeende) verwachtingen, maak je niet de keuzes die wezenlijk zijn voor jou. Elke dag, elke week is ons leven weer iets korter dan daarvoor. Daarom stelde Mewe ons de volgende vraag:

Hoe wil jij die resterende tijd doorbrengen?’

De focus op persoonlijke waarden kwam ook naar voren tijdens de workshop Duurzaamheid van duurzaamheidsconsultant en LinkedIn-trainer Brendy Batenburg. In mijn blogpost over Earth Overshoot Day deelde ik mijn intentie om nog groener te gaan leven. Door korter te douchen, nog minder papier en plastic te gebruiken, weer plastic te rapen op het strand, duurzame kleding te kopen en mijn idealen actiever uit te dragen, wilde ik de wereld groener maken. En weet je, dat wil ik nog steeds. Toch duikt er nog steeds te veel plastic op in mijn leven en daarom leek deze workshop mij een goed idee. Het goede nieuws is: dat was het ook! Doordat ik gevraagd werd stil te staan bij wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik in het groene leven werkelijk belangrijk vind, werd ik mij weer extra bewust van de plasticproblematiek en mijn rol hierin. En het actiever uitdragen van mijn idealen: ja, ook daar wil ik mijn energie in steken.

Een waardevolle dag dus, die Jonge Alumni Dag 2018. Hartelijk dank aan de organisatoren, de sprekers en de deelnemers.

 

Meer info
Psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants schreef de bestseller Het Dertigersdilemma. Een halfjaar geleden gaf zij een alumnus-lezing over dit thema, waar ik niet bij aanwezig was. Een verslag van deze lezing (met tips van Wijnants) vind je hier.

Marja Boet, De stap die u zet (haiku op een stoeptegel, Karel Doormanstraat te Rotterdam). Zie ook Straatpoëzie.

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘Terugblik op de Jonge Alumni Dag 2018 van de Universiteit Leiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s