Lezing ‘Vegetarisch/ veganistisch eten’ bij The Natural Health Company Den Haag

20180719_121503.jpg

Afgelopen zondag was ik aanwezig bij de lezing ‘Vegetarisch/ veganistisch eten’ van spreker, diëtist en docent Wouter de Jong. Met zo’n vijfendertig man (waarvan de meerderheid vrouw) kwamen we bijeen op de yogazolder van The Natural Health Company Den Haag waar Wouter als medewerker aan verbonden is.

Ik had de lezing ontdekt via Facebook. Het onderwerp sloot natuurlijk prima aan bij mijn recent afgeronde studie Natuurvoedingsadviseur en mijn enthousiasme voor gezond leven in het algemeen en veganisme in het bijzonder. Zoals ik eerder vertelde: ik eet veganistisch uit idealisme en voor mijn gezondheid.

Tijdens de lezing ging Wouter dieper in op de vele gezondheidsvoordelen van natuurlijk en plantaardig eten. Hierbij baseerde hij zich op de orthomoleculaire voedingsleer, reviewstudies en meta-analyses en de bestseller How Not to Die van arts, auteur en spreker dr. Michael Greger. Wouters eigen achtergrond in de (sport)diëtiek, orthomoleculaire geneeskunde en didactiek kwam tijdens de lezing duidelijk naar voren.

Wat telkens terugkwam, was het belang van mindset. Een treffend voorbeeld uit de dieetpsychologie: wie telkens denkt aan wat hij niet mag eten, houdt een gezonde leefstijl niet lang vol. De lezing was dan ook niet zozeer gericht op het weglaten van ongezonde voeding, maar vooral op het toevoegen van gezonde voeding: natuurlijk, onbewerkt en plantaardig. Met behulp van apps (Dr. Greger’s Daily Dozen en de vezelmeter van de Maag Lever Darm Stichting) kun je bijhouden welke voedingsstoffen je binnen hebt gekregen en aan welke je meer aandacht mag besteden. Ook hier geldt dat het niet gaat om het ‘moeten’, maar om hulpmiddelen die je helpen gezonder en vitaler te worden. Of, zoals Wouter het formuleerde:

‘Door nu stap voor stap gezonder te leven en op je gezondheidsbankrekening te storten, bouw je gezondheidswinst op voor de toekomst.’

We willen allemaal gezond en vitaal zijn. Dit doen we door natuurlijk, onbewerkt en plantaardig te eten, maar ook onderstaande aspecten kwamen tijdens de lezing aan bod:

 • Voldoende lichaamsbeweging.
 • Een positieve mindset.
 • Voldoende slaap.
 • Suppletie (multivitaminen, magnesium, omega 3, B12 en D).

Het was een ontzettend interessante lezing en hoewel ik best wat voorkennis had, kwam ik er met veel nieuwe informatie vandaan. Over voeding en leefstijl ben je eigenlijk nooit uitgeleerd en dat maakt het vakgebied extra boeiend.

Overigens werd de salade op de foto niet opgediend tijdens de lezing; ik had het pas geleden gegeten op mijn werk. De bietjes had ik zelf meegenomen en de rauwkost, olijven en humus had ik gekocht in het bedrijfsrestaurant. Heerlijk!

 

Bronnen en meer info

http://www.sportengezond.nl/

http://www.tnhc.nl/index.jsp?ACTION=GOHOME&MID=1

https://nutritionfacts.org/

Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd door

16 reacties op ‘Lezing ‘Vegetarisch/ veganistisch eten’ bij The Natural Health Company Den Haag

  1. Bedankt voor je reactie! Het was zeker een mooie lezing.

   Met die groentenshake ben je goed bezig. Veganistisch eten is best een stap en ik heb zelf lang (grotendeels) vega gegeten voor ik besloot die extra stap te zetten. Ben er wel heel blij mee!

   Like

  1. Mooi om te lezen. Ik vertel er graag over. Deels omdat ik mensen met mijn keuzes hoop te inspireren, maar ook omdat ik uitwisseling van ideeën en motieven sowieso belangrijk vind. Het zorgt voor onderling begrip en brengt mensen dichter bij elkaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s