Earth Overshoot Day 2018: ik ga nog groener leven

20180713_172124.jpg

Vandaag hebben we alle natuurlijke bronnen van de aarde opgebruikt. ‘De aarde staat ‘in het rood”, zo bericht het Wereld Natuur Fonds. Als mensen hebben we roofbouw gepleegd op al het mooie waarvoor wij zorg zouden moeten dragen. Met ons eigen gedrag beschadigen wij de planten, de dieren en onszelf.

In de blogpost ‘Hoe ik van 2018 mijn jaar ga maken’, heb ik mezelf ten doel gesteld om groener en duurzamer te leven. Nu doe ik al het één en ander om mens, dier en planeet te beschermen, namelijk:

 • Vegan eten.
 • Zo min mogelijk plastic gebruiken.
 • Het plastic dat ik toch gebruik, in de daartoe bestemde bak deponeren. Uiteraard ook papier en glas scheiden.
 • Sowieso weinig consumeren.
 • Groene stroom gebruiken.
 • Met de benenwagen of het OV reizen.
 • Niet vliegen.

Toch ben ik nog niet tevreden. Uit de voetafdruktest van het Wereld Natuur Fonds blijkt namelijk dat mijn ecologische voetafdruk 2,56 hectare is. Als iedereen zo zou leven als ik, dan hebben we 1,4 aardbollen nodig. Overigens is de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander 6,3 hectare, dus ik ben al goed op weg. Alleen nog niet goed genoeg. De volgende stappen wil ik zetten om nog duurzamer te leven:

 • Korter douchen.
 • Nog minder papier en plastic gebruiken.
 • Weer plastic rapen op het strand.
 • Duurzame kleding kopen.
 • Mijn idealen actiever uitdragen en anderen meer informeren over vegan voeding en een groene, duurzame leefstijl.

Om het laatste punt maar direct in de praktijk te brengen: doe met me mee! Leef groen en vegan en bescherm onze mooie aarde.

 

Bronnen en meer info

Earth Overshoot Day

https://www.wnf.nl/nieuws/bericht/de-aarde-staat-in-het-rood.htm

Earth Overshoot Day 2020 before June 5

Tips om groener te leven

https://www.wnf.nl/doe-mee/groene-tips.htm

https://www.wnf.nl/doe-mee/groene-tips/hoe-groot-is-jouw-voetafdruk/tips.htm

Gepubliceerd door

6 reacties op ‘Earth Overshoot Day 2018: ik ga nog groener leven

 1. Heel goed hoe je ermee bezig bent. Ik zou veel meer moeten doen alhoewel ik niet meer vliegen wel moeilijk vind want reizen is mijn passie. Het grrotste probleem is toch altijd dat we teveel mensen op de aarde zijn. En dat is moeilijk op te lossen

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s