Autistic Pride Day 2018: innerlijk licht en gedeelde menselijkheid

cropped-20170708_1710301.jpg

Een jaar geleden blogde ik over mijn artikel ‘Autistic Pride Day: het vieren van eigenheid en talent’. Vandaag is het opnieuw Autistic Pride Day en ik kan eerdergenoemde tekst alleen maar onderschrijven. Het is zo zonde wat er nu gebeurt: betutteling en focus op (vermeend) onvermogen. Dit maatschappelijk stigma maakt mij verdrietig en kwaad, maar motiveert mij vooral om te laten zien waar ik voor sta en wat ik in mij heb.

Mijn ideeën druisen lijnrecht in tegen het huidige maatschappelijke dogma dat er bekwame/ nuttige/ sterke en onbekwame/ nutteloze/ zwakke mensen zijn. Wat ik namelijk geloof, is dat iedereen het in zich heeft om van betekenis te zijn en iets moois toe te voegen.

Ieder mens wordt geboren met een innerlijk licht om te laten schijnen. We zijn allemaal waardevol en allemaal anders en juist dát maakt mensen zo boeiend: dat je kunt leren van iedereen en dat iedereen dus ook nodig is. Als je niet nodig was geweest, dan was je immers niet geboren.

Dit beseffen maakt gelukkig. Het maakt mij gelukkig, omdat ik mij los kan maken van maatschappelijke dogma’s en op mijn eigen kracht leer vertrouwen, in plaats van mij weg te laten zetten als ‘kwetsbare burger’. Voor de duidelijkheid: ik bén een kwetsbare burger, maar alleen omdat we dat allemáál zijn. Er bestaan alleen maar kwetsbare mensen en dat beseffen maakt mensen menselijk.

 

Fotograaf: Wing Jan Lai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s