Wereldgezondheidsdag 2018: wat betekent gezondheid voor mij?

20180406_115247.jpg

Vandaag was het Wereldgezondheidsdag 2018. Jaarlijks vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie/ World Health Organization (WHO) ons om stil te staan bij ziekte en gezondheid. Dit jaar is het thema ‘gezondheid voor iedereen’. Nu ik steeds vaker blog over leefstijl en (natuurlijke) gezondheid, wil ik graag stilstaan bij wat gezondheid nu eigenlijk voor mij betekent.

 

Zielige zoute stokjes

Toen ik een stuk jonger was (niet dat ik nu zó oud ben, hoor), vond ik gezondheid niet bepaald interessant. Als alles min of meer functioneerde, was het goed. In die tijd ging gezondheid ook niet zozeer over fitheid en welbevinden, maar eerder over alles wat niet mocht: niet te veel calorieën, niet te veel vet en let eens op je BMI! De kinderdiëtist van wie mijn moeder en ik zoute stokjes moesten tellen, was nogal een verzuurd type – ik zie het glas met die paar zielige zoute stokjes nog zo op tafel staan. Deze focus op regels en verboden zorgde ervoor dat ik gezond leven vooral zag als iets wat mijn leven zou beperken en niet als iets wat mijn leven mooier zou kunnen maken. Weg met die spruitjessfeer!

 

Symptoombestrijding en ongelijkwaardigheid

Helaas kregen mijn lichaam en geest nogal een eigen willetje, wat opnieuw zorgde voor een negatieve associatie met gezondheid. Alleen dit keer zag ik gezondheid niet als saai en burgerlijk, maar als iets wat ontbrak en wat ik niet terug kon vinden. De eerdergenoemde leefregels vond ik niet meer truttig, maar vooral niet zinvol genoeg. Ook het symptoomdenken, het zoeken naar somatische ‘bewijzen’ en het enigszins herstellen of onderdrukken van schade door middel van medicijnen bleken (enkele uitzonderingen daargelaten) onvoldoende aan te sluiten bij wat ik als individu nodig had. Bovendien ging de vaak hiërarchische en ongelijkwaardige relatie van Alwetende, Allesbepalende Zorgprofessional en Brave, Volgzame Patiënt/ Cliënt mij steeds meer tegenstaan. Wat ik nodig had, was een andere, meer opbouwende visie op gezondheid.

 

Positief, natuurlijk en nadruk op leefstijl

Met mijn visie zit het inmiddels wel goed. In de loop der jaren ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in gezondheid en leefstijl en wel dankzij de volgende ontwikkelingen:

Positieve gezondheid
Volgens het Institute for Positive Health (geïnspireerd en opgericht door Machteld Huber) gaat positieve gezondheid over autonomie, betekenis en veerkracht. Zes dimensies zijn van belang: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Ik vind positieve gezondheid waardevol, omdat het mij als individu de regie (terug)geeft. Mijn gezondheid is in de eerste plaats iets waar ik mee aan de slag mag/ moet en mocht dit niet voldoende zijn, dan wil ik zelf kunnen kiezen welke zorgverlener en zorgverlening aansluit bij mijn behoeften. Bovendien gaat het niet alleen om symptomen, maar om mijn gehele kwaliteit van leven.

Natuurlijke gezondheid
Wat ik mooi vind aan de natuurgeneeswijzen, is de zorgvuldige en mens- en natuurvriendelijke benadering van gezondheid. De focus op bezinning en positiviteit en de holistische visie. Mijn lichaam en geest hebben een zelfgenezend vermogen dat ik mag activeren en dat ik ook kan activeren. Ik mag vertrouwen op wie ik ben en wat ik in mij heb, in plaats van mezelf te associëren met klachten. Bovendien helpt het mij om aandacht te geven aan het verhaal achter de klacht: wat heeft mijn lichaam mij te vertellen? Met behulp van kruiden, meditatie en natuurbeleving (en nog veel meer waardevolle geneeswijzen), kan ik mijn lichaam en geest hun natuurlijke kracht teruggeven.

Leefstijl, preventie en herstel
In de media is steeds meer aandacht voor leefstijl en preventie – en zelfs voor leefstijl en herstel. Gezondheidsklachten worden steeds meer gezien als iets waar je als individu zélf invloed op hebt. Niet door met een verzuurd gezicht zoute stokjes te tellen, maar wel door lekker de natuur in te gaan, actief te zijn, te mediteren, plantaardig te eten, voldoende te slapen en je te focussen op waar je blij van wordt. Deze aandacht voor leefstijl, preventie en herstel heeft voor mij twee waardevolle aspecten. Ten eerste de nadruk op eigen regie: door gezond te leven, kan ik zelf mijn gezondheid en daarmee de kwaliteit van mijn leven verbeteren. Wat ik doe, heeft zin en geeft zin. Ten tweede gaat het hier niet om wat ik allemaal niet mag, maar om mooie dingen die ik mezelf mag gunnen.

 

Gezondheid voor iedereen

Ik gun mezelf nu een goede gezondheid volgens de principes van de positieve gezondheid: autonomie, betekenis en veerkracht. Mijn leefstijl is een stuk gezonder geworden en ik ben steeds op zoek naar manieren om nog beter met mijn lichaam en geest om te gaan. Waar ik gezondheid voorheen zag als truttig en onbereikbaar, is het nu het belangrijkste in mijn leven. Ik heb er een passie voor ontwikkeld.

Zoals ik aan het begin van deze blogpost al zei, is het jaarthema ‘gezondheid voor iedereen’. Ik sta er helemaal achter. Al jaren wil ik mensen helpen met zaken waar ik zelf ervaring mee heb, maar hier een keuze in maken was lastig. Met positieve en natuurlijke gezondheid en leefstijl, preventie en herstel valt alles op zijn plek. Op mijn blog deel ik mijn ervaringen en ideeën en wat ik allemaal leer van anderen. Daarnaast ga ik natuurlijk door met mijn studie Natuurvoedingsadviseur en oriënteer ik mij op vervolgstudies, zodat ik mensen straks ook beroepsmatig kan helpen.

 

Bronnen en meer info

Fitgirl https://fitgirl.nl/

Fitgirlcode http://fitgirlcode.nl/

Institute for Positive Health https://iph.nl/

The Scent of Cinnamon http://www.thescentofcinnamon.com/

Zenzoekers https://zenzoekers.nl/

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s