Groepsgesprek ‘Powervrouw, dat ben jij ook!’ gevolgd bij Stichting Yasmin

20190329_130652.jpg

Gisterochtend heb ik bij Stichting Yasmin de Meet to Change op vrijdag – De Kracht van de Vrouw gevolgd met als thema ‘Powervrouw, dat ben jij ook!’. Toen ik dit evenement op Facebook voorbij zag komen, wist ik gelijk dat ik erbij wilde zijn. Vrouwenemancipatie, maatschappelijke participatie en talentontwikkeling zijn onderwerpen die ik zowel belangrijk als onderbelicht vind en ik hoopte er meer over te leren – voor mezelf en voor andere vrouwen. Dat is goed gelukt!

De bijeenkomst begon met een uitwisseling van ideeën: wat betekende het woord ‘powervrouw’ voor ons als deelnemers? Wat al snel opviel, was dat aan de verschillende definities vaak dezelfde uitgangspunten ten grondslag lagen. Dit bleek ook tijdens het daaropvolgende onderdeel: met behulp van groene (‘eens’) en rode (‘oneens’) kaartjes reageren op soms prikkelende stellingen over het begrip ‘powervrouw’. In contact staan met je innerlijke kracht, in beweging komen, je dromen waarmaken maar ook je kwetsbaarheden tonen en daarvan willen leren: volgens de deelnemers van De Kracht van de Vrouw is een powervrouw niet zozeer iemand die alles voor elkaar heeft, maar iemand die positief in het leven staat en doorzet.

Binnen Stichting Yasmin werken vrouwen actief aan hun emancipatie en participatie. Vanuit de taalcursussen waren daarom vier rolmodellen geselecteerd die vertelden over het pad dat zij bewandelen en vragen beantwoordden van de gespreksleiders en deelnemers. Zahara (pedagoog op een internationale school), Sidra (stagiair-tandarts), Christine (verpleegkundige en docent) en Hakima (kraamverzorgster) gingen dieper in op hun motivatie om te werken en het combineren van werk en gezin. Bovendien gaven zij de andere deelnemers de volgende tips:

 • Actief/ in beweging blijven.
 • Op onderzoek uitgaan.
 • Weten wat je wilt (of dit ontdekken door op onderzoek uit te gaan).
 • De taal leren.
 • Je talenten ontdekken en inzetten.
 • Je passie volgen.
 • Geloven dat je het kunt.
 • Goede relaties in je buurt opbouwen.
 • Van elkaar leren.
 • Actief worden bij een organisatie (bijvoorbeeld Stichting Yasmin of een geloofsgemeenschap).
 • Netwerken.
 • Positieve energie doorgeven.
 • Initiatief nemen.
 • Andere culturen leren kennen.
 • Nieuwsgierig zijn.
 • Geen genoegen nemen met je situatie, maar jezelf blijven ontwikkelen.
 • In mogelijkheden denken.
 • Geen smoesjes verzinnen.
 • Om hulp durven vragen.

Stuk voor stuk waardevolle tips die vrouwen kunnen inzetten om hun situatie te verbeteren en hun plek in te nemen in de samenleving. Ik vond het in ieder geval heel inspirerend en voelde mij gestimuleerd door de tips, de ervaringsverhalen en vooral de positieve energie van de rolmodellen én de andere deelnemers.

Dank jullie wel!

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘Groepsgesprek ‘Powervrouw, dat ben jij ook!’ gevolgd bij Stichting Yasmin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s