International Day of Happiness 2018: een dag later

cropped-20170326_1055041.jpg

Gisteren vierde de wereld International Day of Happiness 2018. Nu is geluk iets wat ik elke dag wel zou willen vieren en juist omdat ik dat te weinig doe, sta ik graag stil bij wat geluk voor mij betekent.

Voor mij heeft geluk veel te maken met verbinding en het leveren van een bijdrage. Uiteraard zijn die twee invalshoeken ook met elkaar te combineren; de mooiste bijdragen kun je immers leveren aan de mensen met wie je je verbonden voelt. Omgekeerd zorgt het helpen van een ander er weer voor dat de band wordt versterkt.

Maar de wens iets voor een ander te betekenen, beperkt zich niet tot de mensen die ik graag in mijn leven heb. Het is meer iets waar ik sowieso gelukkig van word. Zo werd ik gisteren in de tram bij het uitstappen benaderd door een jonge moeder of ik haar wilde helpen met de kinderwagen. Ja natuurlijk en haar blijheid hierover maakte mij weer blij. Als ik het leven van een ander een beetje mooier kan maken, dan is dat iets wat het geluk van de ander, maar ook dat van mij vergroot.

Wat ik intens triest vind, is de huidige exclusiviteit van geluk: de vermeende genetische aanleg. Ik vind het zo zonde dat geluk in de ogen van velen slechts is weggelegd voor degenen die in een bepaald plaatje passen. Als ik iets wil doen op het gebied van verbondenheid en geluk, dan is het wel vertellen dat iedereen gelukkig kan en mag zijn. Dat niemand aan de kant hoort te staan en dat ik het op mij neem om juist degenen die het vertrouwen kwijt zijn, te laten zien dat geluk er ook voor hen is.

Ik weet namelijk hoe zij zich voelen. Uit ervaring weet ik wat pijn, leegte, uitsluiting en wanhoop betekenen. Ook dat is verbinding: aansluiten bij de gevoelens van anderen, omdat je het zelf hebt ervaren en niet wilt dat zij hetzelfde moeten ondergaan.

Vanuit die ervaringskennis wil ik mij inzetten voor het geluk van mijn medemensen. Op mijn blog hoop ik dat al te doen door mijn activiteiten, gevoelens en ideeën te delen en een ander perspectief te laten zien. Als ook maar één iemand zich door mijn teksten gesteund en geïnspireerd voelt, dan is dat voor mij heel waardevol.

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘International Day of Happiness 2018: een dag later

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s