Inclusie, een veranderd zelfbeeld en nieuwe keuzes maken

20170520_145102

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over een toegankelijke samenleving voor mensen met een beperking of handicap. Natuurlijk ben ik daar een groot voorstander van; hoe kun je er nu geen voorstander van zijn dat iedere burger gelijke rechten en kansen (plichten zijn er al in overvloed) heeft? Tegelijkertijd ben ik wat terughoudend geworden als het gaat om thema’s als ‘beperking’ en ‘handicap’.

Ik zie mezelf niet meer als iemand met een beperking of handicap, terwijl ik nog wel die officiële status heb. Nu heb ik er eerlijk gezegd niet zo veel zin in om weer te beargumenteren waarom ik mezelf niet meer zo zie; het is mijn zelfbeeld en als iemand daar de autonomie over heeft, dan ben ik dat zelf wel.

Verder heb ik gemerkt dat het ook niet bepaald zinvol is: de mensen die mij niet als ‘beperkt’ zien, wisten dat immers al en de mensen die mij wel zo zien, doen dat vanuit een wereldbeeld dat ik niet zomaar kan veranderen, hoe graag ik dat ook zou willen.

Overigens bedoel ik dit niet pessimistisch. Sterker nog: het geeft een enorme vrijheid om je eigen zelfbeeld te kunnen kiezen, los van de overtuigingen van anderen.

Maar hoe geef je die vrijheid vorm als je betutteling gewend bent? Welke stappen zet je als je de code van de gesloten deur hebt gekraakt en er ineens een onontgonnen pad voor je ligt? Waar begin je als er meer mogelijk blijkt dan jou altijd is verteld?

Begin nu alsjeblieft niet over ‘kleine stapjes’! Dat is de wereld die ik achter mij wil laten; de wereld van het ‘aanvaardbare leven’ en ‘leven met je beperkingen’. De wereld waar ik naar verlang, is de wereld van hervonden levenslust en het beste uit mezelf halen.

Misschien is het onbekende van mijn nieuwe weg nu juist de uitdaging waar ik naar op zoek ben.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Inclusie, een veranderd zelfbeeld en nieuwe keuzes maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s