Samen Sterk Middag van Samen Sterk zonder Stigma: leerzame workshops gevolgd over ervaringsdeskundigheid en werk

Met enthousiasme kijk ik terug op de Samen Sterk Middag die ik gisteren in Vergadercentrum Vredenburg (Utrecht) heb bijgewoond. Als supporter van Samen Sterk zonder Stigma en voorstander van demedicalisering en maatschappelijke participatie wil ik mijn ideeën en vaardigheden verder ontwikkelen en gelijkgestemden ontmoeten. De presentaties, workshops en ontmoetingsmomenten sloten goed aan bij deze intenties en ik vind dat ik heb genoten en geleerd. In onderstaand sfeerverslag neem ik je mee in mijn ervaringen.

De middag begon met een welkomstwoord van directeur Gerdien Rabbers die de aanwezigen vergeleek met een Olympisch team. Alleen is het niet de gouden medaille waar wij ieder op onze eigen manier naartoe werken, maar een samenleving die openstaat voor psychische diversiteit. Vooral die eigen manier kwam tijdens het welkomstwoord – én tijdens de workshops – meerdere malen ter sprake. ‘Iedereen heeft zijn eigen sport,’ aldus Gerdien, nog steeds in Olympische sferen. ‘En dus ook zijn eigen talent.’

Eenmaal welkom geheten werden wij als deelnemers verrast door werkambassadeur en GGZ-arbeidsconsulent Thea Heijnen die met clownsneus en al het podium betrad. In het kader van haar opleiding Social Work heeft zij zich verdiept in herstelgericht werken en de rol van stigmatisering in de vorm van terugkerende (oude) boodschappen. De clownsrol was de boodschap die Thea telkens te horen kreeg en als symbolisch gebaar zette zij de rode neus af. Ook schrijver Nabil (oftewel ‘de Alchemist’) wil afrekenen met oude boodschappen en dat doet hij door verhalen te vertellen. Als Alchemist zet hij tegenslagen om in overwinningen en negativiteit in positiviteit. Met het gedicht dat hij hierover voordroeg, wist hij het publiek te raken – en te verwoorden wat velen dachten.

En toen was het tijd om zélf aan de slag te gaan. Overigens werden er meerdere workshops aangeboden en had aanmelding al tijdens de inschrijving voor het evenement plaatsgevonden. Ik was blij dat ik de workshops van mijn keuze inderdaad kon volgen.

Tijdens de workshop ‘Jouw ervaring is jouw branding. Ondernemen vanuit ervaringsdeskundigheid‘ nam zelfstandig psycholoog, coach, spreker en beleidsadviseur Anita Hübner ons mee in de boeiende wereld van ervaringsdeskundigheid en zelfstandig ondernemerschap, een wereld die ik graag wil verkennen. Vol enthousiasme en bevlogenheid deelde Anita met ons haar eigen (ondernemers)ervaringen, maar ook praktische tips, opbouwende gedachten en hoop – dit alles zonder de uitdagende en soms ronduit lastige kanten van het ondernemerschap te verbloemen. Tijdens de workshop stond introspectie, één van mijn sterkste kanten, centraal. Anita vroeg ons mindmaps te maken van onze drijfveren, unieke waarde en ideale klanten. Zo blijkt mijn autonome en kritische instelling, door instanties vaak gelabeld als ‘eigenwijs’ en ‘lastig’, juist mijn kracht te zijn! Natuurlijk kwamen er nog veel meer mooie ideeën en reflecties naar boven, maar het voert te ver om die nu allemaal in deze blogpost te delen. In plaats daarvan werk ik ze verder uit en neem ik ze mee in de plannen die ik aan het maken ben. Af en toe deel ik iets op mijn blog, maar dat zal vanzelf wel blijken!

Na de pauze was het tijd voor de workshop ‘Hoe organiseer je een event over destigmatisering (op je werk)?‘ Werkambassadeurs Jan Anne Kalkhoven en Marieke van Keeken deelden allereerst hun eigen ervaringen met (de)stigmatisering op de werkvloer en vroegen ons vervolgens in groepjes uiteen te gaan en elkaar het eigen verhaal te vertellen. De per mail rondgestuurde opdracht om na te denken over wat je wel en niet wilt vertellen kwam hierbij goed van pas. Ik merkte dat ik de interactie binnen het groepje helpend vond, omdat ik gefocust kon vertellen en de vragen van mijn groepsgenoten kon gebruiken om mijn verhaal te structureren en aan te scherpen. Zo bedacht ik dat een door mij georganiseerd event kleinschalig en interactief zou moeten zijn. Toen ik deze ontdekking tijdens de gezamenlijke brainstorm deelde, kwam duidelijk naar voren dat vanuit jezelf en je hart werken het belangrijkst is. Een persoonlijke benadering leidt namelijk tot betrokkenheid en verbinding. Na met z’n allen tips te hebben verzameld, dachten we in groepjes na over strategieën. Tot slot kwamen we gezamenlijk tot een overzicht van voordelen voor organisaties.

Na al het leren was het tijd voor (extra) gezelligheid in combinatie met hapjes en drankjes, voor afsluitende woorden van Gerdien Rabbers en voor een poëtische nabeschouwing van de Alchemist. De middag liep ten einde.

Met een hoofd vol plannen en een hart vol idealen begaf ik mij naar huis, vastbesloten om mijn plannen en idealen de basis te laten zijn van acties – van hoopgevende, emancipatiegerichte acties.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Samen Sterk Middag van Samen Sterk zonder Stigma: leerzame workshops gevolgd over ervaringsdeskundigheid en werk

  1. […] 2017. Ik was inmiddels al een tijdje aan het werk en dankzij deze ontwikkelingen zag ik nog duidelijker dat ik verder mocht en dat ik hiertoe in staat was. Ook groeide bij mij de behoefte om mijn nare ervaringen met stigma en exclusie positief in te zetten en mensen te laten zien dat er altijd hoop is. Mijn enthousiasme deelde ik met de blogposts Nieuwe ideeën en ontwikkelingen op schrijfgebied: ik maak mezelf nieuwsgierig en Samen Sterk Middag van Samen Sterk zonder Stigma: leerzame workshops gevolgd over ervaringsdeskundig… […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s