Opleiding Natuurvoedingsadviseur (CIVAS): voeding in relatie tot levensbeschouwing en cultuur

Even wat studieplezier delen! Zoals bekend volg ik sinds augustus de opleiding Natuurvoedingsadviseur aan het CIVAS. Sinds mijn aankondiging (zie de link hierboven) ben ik natuurlijk vrolijk doorgegaan en inmiddels heb ik hoofdstukken afgerond die mij qua inhoud nogal aanspreken. Toegegeven: soms was de voorkennis reeds aanwezig, maar dan nog kon ik er wel van genieten.

Les 7 ‘De geschiedenis en sociale aspecten van voeding’ bespreekt de veranderde visie op voeding en gezondheid door de eeuwen heen en de rol van techniek in onze omgang met voeding. Leuke stof voor een afgestudeerd historicus! Nóg interessanter vind ik echter de rol die voeding inneemt in verschillende levensbeschouwelijke stromingen: denk hierbij aan het uitgebreide Kashrutsysteem in het Jodendom, het idee van het lichaam als tempel bij de Zevendedagsadventisten en Mormonen en de geweldloosheid binnen het Sikhisme en Jaïnisme. Tot slot komen ook hedendaagse trends als raw food en superfood aan bod. Aangezien het hier niet gaat om een universitaire studie Cultuurgeschiedenis of Religiewetenschappen blijft het bij basiskennis, maar wél interessante basiskennis. Hoe meer je immers weet van andermans denk- en leefwijzen, hoe beter je je in de ander kunt verplaatsen en hoe gelijkwaardiger en gemoedelijker de communicatie dan is.

Les 8 ‘Alternatieve voedingsinzichten’ bespreekt achtereenvolgend de ideeën en voedingswijzen van veganisme, vegetarisme, biologische voeding, Ayurveda en macrobiotiek. Er wordt uitgebreid ingegaan op de afschuwelijke omstandigheden in de bio-industrie en de gevolgen voor dier en milieu. Ook de mogelijke tekorten en de manieren waarop veganisten en vegetariërs deze kunnen compenseren, komen aan bod. Verder natuurlijk de kenmerken van biologische voeding en de veranderde rol in onze samenleving. Over Ayurveda wist ik nauwelijks iets toen ik aan dit hoofdstuk begon en deze beknopte kennismaking heeft mij meer geleerd over de ayurvedische leef- en voedingsregels en dieetadviezen bij de drie dosha’s. Macrobiotiek kende ik ook alleen van naam. Inmiddels weet ik het een en ander van de filosofische achtergrond (het Zenboeddhisme), de adviezen voor een gezond en gelukkig leven en de opbouw van het macrobiotisch dieet.

Ik kan er zo van genieten om kennis op te doen van nieuwe, mij nog onbekende ideeën. Mensen, culturen en levensbeschouwelijke stromingen zijn zo uniek en zo gelijkwaardig tegelijk en dat vind ik mooi. De uniciteit draagt eraan bij dat we van elkaars ideeën en levenswijzen kunnen leren, terwijl de gelijkwaardigheid ons laat inzien dat niemand meer of minder is dan een ander. In al mijn menselijke onvolmaaktheid streef ik ernaar om deze principes de basis te laten zijn van mijn communicatie.

Maar nu terug naar de studie! Inmiddels ben ik bij les 9 ‘Reguliere voedingsinzichten’. Zoals ik in de aankondiging van mijn studie al vertelde, ben ik voorstander van een wederzijdse erkenning en versterking van ‘regulier’ en ‘alternatief’. Sterker nog: het liefst heb ik minder labels en meer focus op wat mensen nu eigenlijk verder helpt. Voor mij zegt het etiket dan ook weinig over de kwaliteit; met beide soorten zorgverlening heb ik positieve, neutrale en negatieve ervaringen. De persoonlijkheid en visie van de zorgverlener tellen voor mij heel sterk mee.

Uiteindelijk zijn het de mensen zelf die hun visie concreet vormgeven. Filosofische en levensbeschouwelijke ideeën zijn mooi, maar het gaat erom wat je ermee doet. Dit uitgangspunt is voor iedereen belangrijk, maar voor een zorgverlener is het essentieel.

 

Bronnen

Studiemateriaal Opleiding Natuurvoedingsadviseur (CIVAS)

  • Les 7: ‘De geschiedenis en sociale aspecten van voeding.’
  • Les 8: ‘Alternatieve voedingsinzichten.’

https://www.civas.nl/opleiding/natuurgeneeswijzen/natuurvoedingsadviseur

Gepubliceerd door

Een reactie op “Opleiding Natuurvoedingsadviseur (CIVAS): voeding in relatie tot levensbeschouwing en cultuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s