Een enigszins verlate update over lenteachtige en zomerse schrijfplannen 2017

Aangezien de laatste lentedag en de eerste zomerdag al hebben plaatsgevonden, is het belangrijk om de evaluatie en aankondiging van mijn schrijfplannen nu echt eens te delen. Gelukkig schrijf ik veel, dus dat is het punt niet. Ik wil echter ook actief blijven op mijn blog en bijhouden wat ik heb gedaan en wat ik ga doen. Handig voor mezelf en hopelijk ook interessant en informatief voor (potentiële) lezers.

Deze schrijfplannen wilde ik afgelopen lente verwezenlijken:

  • Mijn NTI-cursus Korte verhalen en romans schrijven afronden: zucht! Nee dus. Nog steeds ben ik bezig met de laatste les en inmiddels heb ik door waarom het maar niet opschiet: deze cursus sluit, gezien het normatieve karakter ervan, onvoldoende aan bij de schrijfontwikkeling die ik doormaak en de idealen die ik steeds waardevoller ben gaan vinden in het schrijven. Helaas is het effect hiervan dat ik mij tijdens de opdrachten geblokkeerd voel in wat ik wil schrijven. Nu ik mezelf steeds meer wil uitspreken, werkt zoiets natuurlijk averechts.
  • Vaker naar buiten gaan om te fotograferen en de mooiste foto’s op mijn blog plaatsen: lijkt mij wel, ja, dat ik dit doel behaald heb. Meer dan zelfs. Verdere discussie overbodig.
  • Bloggen over mijn schrijfproces en over andere interesses en activiteiten: jawel! Ik heb geblogd over schrijven, publiceren, schrijfplannen, maatschappelijke idealen en wandelingen. Hoewel ik vind dat de wandelingen de laatste tijd iets te veel op de voorgrond zijn gaan staan, heb ik wel meer gedeeld over wat ik doe en wat ik denk. Doel behaald.
  • Meer discipline/ ritme ontwikkelen in het schrijven: ja en nee. Ik ben zeker meer gaan schrijven, zoals voor mijn blog, GroenLicht, Medium en UWV Perspectief, dus in die zin heb ik mijn doel behaald. Waar ik nog steeds minder tevreden over ben, is het gebrek aan ritme op schrijfgebied. Ik schrijf nu vooral wanneer het kan en dat houdt tevens in dat ik lang niet alles deel wat ik te zeggen heb. Doel gedeeltelijk behaald.

De volgende conclusie is van toepassing op mijn lenteachtige schrijfplannen: 4 doelen, waarvan 1 niet behaald, 2 wel behaald en 1 gedeeltelijk behaald. Ik ben gematigd tevreden, want ik weet dat ik beter kan dan ik afgelopen lente heb laten zien. Tijd dus voor mooie zomerse schrijfplannen!

  • Meer discipline/ ritme ontwikkelen in het schrijven: zie bovenstaand verhaal.
  • Bloggen over mijn schrijfproces en over andere interesses en activiteiten: ik wil het goede werk voortzetten, zeker in combinatie met bovenstaand doel. Juist een blog heeft regelmaat nodig, anders weten (potentiële) lezers niet wat ze kunnen verwachten en wanneer het zin heeft om de blog opnieuw met een bezoekje te vereren.
  • Deelnemen aan minimaal een schrijfwedstrijd: door een combinatie van weinig tijd en weinig leuke schrijfwedstrijden hebben mijn activiteiten op dit vlak lang stilgelegen. Nu ik meer regelmaat in mijn schrijven wil ontwikkelen en er eindelijk weer een paar mooie schrijfwedstrijden worden georganiseerd, wil ik dit ook weer oppakken.
  • Werken aan mijn online zichtbaarheid: dit hangt samen met het persoonlijke ontwikkelingsdoel van mezelf meer laten zien/ mezelf meer uitspreken. Sterker nog: ik denk dat mijn (verworven) geremdheid daadwerkelijk remmend werkt op mijn creatieve, persoonlijke en zakelijke ontwikkeling en dat terwijl het helemaal niet zo hoeft te zijn. Dus hoe spannend het ook is: ik mag en ga mezelf laten zien. Punt!

Afgelopen lente was ik creatiever dan afgelopen winter. Het zou zowel logisch als ontzettend fijn zijn als ik straks kan zeggen dat ik afgelopen zomer creatiever was dan afgelopen lente. Weet je, ik neem gewoon de beslissing dat ik deze conclusie inderdaad kan trekken tijdens de evaluatie van bovenstaande zomerse schrijfplannen 2017.

Nogmaals: punt!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s