Nieuwe ideeën en ontwikkelingen op schrijfgebied: ik maak mezelf nieuwsgierig

20181225_125331

Voor mijn Schrijfjaar 2017 heb ik op Nieuwjaarsdag verschillende doelen geformuleerd en ik merk dat sommige van deze doelen zich de laatste tijd steeds explicieter kenbaar maken. Dat is natuurlijk heel fijn, want zo blijft schrijven een essentieel onderdeel van mijn leven, iets wat ik altijd heb gewild en altijd zal blijven willen. Absolute uitspraken zijn niet populair, maar dat is dan jammer. Wat waardevol is, blijft dat. Punt uit.

Maar goed, even los van de hedendaagse neiging om waardevolle zaken te nuanceren en tegelijkertijd iets heel groots te maken van irrelevant gedoe als status, rijkdom, hipheid en meer onzinnigheden die ik met moeite mijn toetsenbord uit krijg: twee van mijn jaardoelen laten mij niet los en ik hen evenmin.

Het gaat om de volgende schrijfidealen (want dat zijn het eigenlijk):

  • Mij verdiepen in interessante genres.
  • Nadenken over mijn schrijfplannen voor de langere termijn: wat zijn mijn ambities, dromen en idealen en welke stappen kan ik zetten om mij hier verder in te ontwikkelen?

Wat ik dus merk, is dat ik steeds meer vanuit mezelf/ mijn hart wil schrijven en steeds minder vanuit een bepaalde, door ‘experts’ vastgestelde visie van wat Goede Literatuur nu eigenlijk inhoudt. Voor de duidelijkheid: tips en feedback vind ik waardevol, want voor mij telt het heel erg dat mijn teksten iets met lezers doen. Ik wil mensen raken met mijn verhalen, columns, blogs, artikelen en andersoortige tekstvormen. Sterker nog: ik realiseer mij nu dat ‘geraakt worden’ een van de dingen is die het leven zo kostbaar maken. Niet per se gelukkig zijn of mij goed voelen, hoewel ik daar zeker van kan genieten. Het gaat mij echter steeds meer om verbinding en verdieping en geraakt worden hoort daar helemaal bij.

Qua genres ben ik nog steeds heel enthousiast over korte verhalen en columns, maar daarnaast wil ik mij graag ontwikkelen in het schrijven van inspiratieteksten. Niet om mensen een bepaalde levensvisie op te leggen (denk aan zelfbepaling en onafhankelijkheid van denken), maar om (daar gaan we weer ;-)) lezers te raken, te inspireren en hoop en troost te bieden. Echte zelfhulpboeken bedoel ik dan weer niet, want ik denk niet dat ik nu per se weet hoe je het leven zou ‘moeten’ leiden. Wel meen ik te weten met wat voor uitdagingen (en ###momenten) je als mens geconfronteerd kan worden en wat de kracht van woorden kan zijn als je het allemaal niet meer overziet. Met inspiratieteksten wil ik mijn liefde voor schrijven inzetten om er te zijn voor mensen die dat nodig hebben.

Verder zijn mijn ideeën nog in ontwikkeling. Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar wat ik ga ontdekken over mezelf en de wereld om mij heen. Het zijn namelijk niet alleen mijn innerlijke ervaringen die mij aanzetten tot een tekst, maar ook de dingen die ik meemaak en de mensen die ik ontmoet, hoewel die gebeurtenissen en ontmoetingen weer tot innerlijke ervaringen kunnen leiden. Ergens wil ik innerlijk-uiterlijk/ intern-extern vooral met elkaar in balans brengen en op basis daarvan verder groeien: als schrijver, als mens en natuurlijk ook als medemens.

Bovenstaande tekst is, in tegenstelling tot de eerste alinea, erg zoekend van aard. Laat ik mijn (schrijf)ontwikkeling maar zien als een ontdekkingsreis die een diversiteit aan ervaringen, lessen en ideeën met zich meebrengt en die mij steeds dichter naar de (fysieke dan wel geestelijke) plek brengt waar ik thuishoor, of het nu als schrijver is of als (mede)mens. En als ik kijk naar mijn leven op dit moment, dan ben ik op de goede weg.

Gepubliceerd door

3 reacties op ‘Nieuwe ideeën en ontwikkelingen op schrijfgebied: ik maak mezelf nieuwsgierig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s