20 mei 2017: foto’s gemaakt van een aandoenlijk lammetje in Voorburg

Zoals inmiddels bekend ben ik op 20 mei jl. in Voorburg geweest om te wandelen en foto’s te maken; het fotoverslag van deze wandeling vind je hier. Toch heb ik er uiteindelijk voor gekozen om een aantal foto’s in een apart bericht te delen. Zoals de titel en de openingsfoto al doen vermoeden, betreft het hier de foto’s van een aandoenlijk lammetje.

Overigens was ik het schaap al eerder tegengekomen op Eerste Paasdag en die ontmoeting was geen onverdeeld succes. Toch hoeft dat niets te zeggen over de houding van het lammetje. Van verstopt achter het schaap naar langzaamaan opstaan – kijk eens naar de voorzichtige stappen van het lammetje.

Hier zie je hoe het lammetje daadwerkelijk opstaat en enigszins verdwaasd om zich heenkijkt. Wat het schaap ervan vindt, is mij niet geheel duidelijk. Echt trots komt ze niet over. Ik heb het lammetje in gedachten extra aangemoedigd.

Terwijl het schaap hooguit lijkt te berusten in de situatie, staat het lammetje nu helemaal rechtop. Ik vind dat wij als mensen, bij gebrek aan aanmoediging aan schaapzijde, enorm trots mogen zijn op de stappen die het jonge dier zet.

Helaas blijkt de ontmoediging net iets meer invloed te hebben dan de aanmoediging. Niet alleen is het lammetje weer gaan liggen; het heeft zich zelfs achter het schaap verstopt.

Dit lijkt misschien te gaan over een aandoenlijk lammetje dat de wereld in wil en een ontmoedigend schaap dat hier geen vertrouwen in heeft. Foto’s van dieren die op elkaar reageren en die elkaar, op basis van deze reacties, wederzijds beïnvloeden. Ergens is dat ook zo, maar het is natuurlijk niet het hele verhaal.

De vraag is vooral hoe onze ‘vooruitstrevende’, ‘verlichte’ cultuur omgaat met zaken als aanmoediging en ontmoediging. Want als de houding van het schaap al zo’n invloed heeft op het aandoenlijke lammetje, hoe denk je dan dat de woorden die mensen spreken bij de medemens binnenkomen – hoe denk je dan dat mensen kunnen groeien als de woorden ‘beperkt’ en ‘gehandicapt’ gelegitimeerd worden door maatschappelijke instituties waarvan de vertegenwoordigers niet kunnen omgaan met de verschillen tussen mensen en in elk verschil een defect wensen te zien?

Hypothetische vragen worden niet voor niets gesteld. Ik zal bovenstaande vragen blijven stellen tot ik merk dat de uniciteit van ieder mens niet alleen geaccepteerd, maar ook gewaardeerd wordt en er voor iedereen voldoende ruimte is om de eigen talenten te ontplooien en in te zetten voor het grotere geheel.

Of, om het aandoenlijke lammetje de centrale rol te geven die het verdient: tot de menselijke geest zich net zo vrij kan ontplooien als een spelend lammetje in de wei.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s