Leven volgens mijn waarden: onafhankelijkheid van denken

Goedenavond! Inmiddels schrijf ik mijn vijfde en laatste blogpost naar aanleiding van de waardentest op de website van Psychologie Magazine en de top5 van persoonlijke waarden die op mij van toepassing is. Waar ik het de afgelopen zondagen heb gehad over zelfbepaling, de natuur beschermen, rechtvaardigheid en tolerantie, ga ik vandaag dieper in op waarde nummer 5: onafhankelijkheid van denken. In een cultuur die conformisme heilig heeft verklaard, is dit een riskante, maar tegelijkertijd essentiële levenshouding.

Maar eerst, ter herinnering, mijn top5 van persoonlijke waarden:

  1. Zelfbepaling;
  2. De natuur beschermen;
  3. Rechtvaardigheid;
  4. Tolerantie;
  5. Onafhankelijkheid van denken.

Onafhankelijkheid van denken hangt sterk samen met zelfbepaling: als ik zelf mijn leven vorm mag geven, dan mag ik ook mijn ideeën naar eigen inzicht ontwikkelen. Het is zowel onmogelijk als moreel verwerpelijk om mensen voor te schrijven waar zij waarde aan mogen hechten en waar zij naar mogen streven. Een eigen manier van denken is onderdeel van iemands persoonlijkheid en als je gaat bepalen hoe anderen moeten denken, dan zeg je in wezen dat zij zichzelf niet mogen zijn. Dan maak je iets kapot wat niet van jou is en ook nooit van jou mag zijn. Blijf daar alsjeblieft van af.

Mijn ideeën en mijn vrije manier van denken zijn mij heel dierbaar, altijd al geweest. Ik voel mij ermee verbonden en tegelijkertijd ben ik het. Mijn ideeën en de manier waarop ik ze ontwikkel, definiëren mij als persoon. Toch zijn ze voor mij niet statisch, want ik geloof dat mensen en hun gedachten altijd in ontwikkeling zijn. Het is eerder zo dat ik die ontwikkelingsmogelijkheid regelmatig tegenover autoritaire invloeden van buitenaf (heb) moet(en) beschermen: professionals die niet in groei geloven en mij menen te mogen vertellen wie ik ben, wie ik mag zijn, wat ik waardevol mag vinden en waar ik naar mag streven. En, natuurlijk omgekeerd, alles wat ik volgens hen niet ben en niet mag zijn en bereiken. Ondanks mijn beslissingsbevoegdheid en handelingsbekwaamheid menen zij zich boven mij en mijn brein te mogen plaatsen. Helaas speelt deze situatie (met tussenpozen) al zo’n twintig jaar, maar gelukkig ben ik ‘eigenwijs’ genoeg om mijn mentale zelfstandigheid in ere te houden. Dat deze mentaliteit mij meestal niet in dank wordt afgenomen, zie ik eerder als een bevestiging dat ik op de goede weg ben.

Juist nu het steeds beter met mij gaat en ik mezelf en de samenleving van verschillende kanten leer kennen, is onafhankelijkheid van denken actueler dan ooit. Door meer te ervaren en te ontdekken, doe ik namelijk ook meer nieuwe ideeën op en kom ik tot voornemens, plannen en beslissingen die eerder niet zo’n grote rol hebben gespeeld of überhaupt niet in mij op waren gekomen. Ik groei en word veelzijdiger, wat ook weer op mijn ideeën van toepassing is. Het is een leerzaam proces dat ik graag aanga en waar ik steeds verder in wil komen.

Dat ik mijn manier van denken bescherm tegenover mensen die graag boven mij willen staan, betekent niet dat ik mijn ideeën per definitie afscherm van externe invloeden. Integendeel: van andere mensen kan ik veel leren. Waar het mij om gaat, is de vrijwilligheid. Ik laat mij niets opleggen of aanpraten, maar vind het juist enorm inspirerend als mensen op een open manier hun levenshouding en overtuigingen met mij delen. Als ik er ook nog iets van kan leren, is het helemaal mooi. Ik ben namelijk altijd op zoek naar kennis.

Zo vind ik het erg prettig en leerzaam om boeken te lezen over persoonlijke groei en milde spiritualiteit. Geen heilige boeken die mij vertellen hoe het leven in elkaar zit en hoe ik dat leven moet leiden, maar juist persoonlijke visies en ervaringen, of wetenschappelijke onderbouwingen op het gebied van psychologie. Gistermiddag was ik in de bibliotheek en de volgende boeken bevinden zich nu in mijn boekrijke studio:

  • Isha Judd – Lovefulness.
  • John P. Schuster – Volg je roeping.
  • Julia Cameron – Je leven schrijven.
  • Wim Huijser en Marinus van den Berg – Levenspaden.

Ik heb ervoor gekozen om eerst het boek van Cameron te lezen, omdat schrijven vanuit mezelf mij momenteel erg raakt. Schrijven over mijn waarden past goed bij deze benadering. Bovendien hangt schrijven vanuit mezelf sterk samen met onafhankelijkheid van denken. Cameron vertelt mij niet wat te schrijven, maar stimuleert mij om mijn ideeën verder te ontwikkelen en vooral ook te durven.

Juist dat laatste spreekt mij zo aan in zelfhulpboeken: de ideeën worden niet als verplichtingen, maar als suggesties gepresenteerd. Verder plaatst de schrijver zich niet boven mij, wat ook lastig gaat als je elkaar niet persoonlijk kent. Deze manier van groeien geeft mij de mentale en praktische vrijheid en eigen regie waar ik zo naar op zoek ben. Ik voel mij gestimuleerd om, in alle vrijheid en met alle ruimte die ik wens, met de ideeën aan de slag te gaan.

Onafhankelijkheid van denken geeft mijn leven mede vorm. Het is een van mijn kernwaarden en tegelijkertijd iets wat ik actief wil uitdragen, zonder ook maar iemand iets op te willen leggen. ‘Laat je alsjeblieft niets opleggen’ is eigenlijk het enige wat ik mensen wel opleg. Of natuurlijk: ‘Leg een ander niets op en al helemaal niet wanneer er sprake is van een (denkbeeldige) hiërarchie.’

Het leren kennen van mijn waarden is heel waardevol voor mij geweest en dat is het nog steeds. Door erover te schrijven, ben ik pas echt gaan inzien wat deze waarden voor mij betekenen. Hoewel ik de betreffende blogserie met deze blogpost afsluit, hoop ik het onderliggende idee mee te nemen in alle teksten die ik schrijf. Niet alleen schrijfgerelateerde berichten, maar ook persoonlijke verhalen over mijn groei zal ik hier plaatsen. En dat kies ik volledig zelf.

Gepubliceerd door

4 reacties op ‘Leven volgens mijn waarden: onafhankelijkheid van denken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s