Leven volgens mijn waarden: tolerantie

Inmiddels schrijf ik mijn vierde bericht naar aanleiding van de waardentest op de website van Psychologie Magazine en de top5 van persoonlijke waarden die op mij van toepassing is. Waar ik het de afgelopen zondagen heb gehad over zelfbepaling, de natuur beschermen en rechtvaardigheid, ga ik vandaag dieper in op waarde nummer 4: tolerantie. Kijk eens naar de manier waarop mensen omgaan met wie of wat zij niet begrijpen en je beseft dat deze waarde een centrale plaats verdient in onze maatschappij.

Maar eerst, ter herinnering, mijn top5 van persoonlijke waarden:

 1. Zelfbepaling;
 2. De natuur beschermen;
 3. Rechtvaardigheid;
 4. Tolerantie;
 5. Onafhankelijkheid van denken.

Dat mensen nu eenmaal verschillend zijn en andere keuzes maken dan ik, lijkt mij vrij logisch. Ik heb mij dan ook altijd verbaasd over de manier waarop anders-zijn bestreden wordt. De heftige reacties van mensen op het onbegrijpelijke, heb ik altijd onbegrijpelijk gevonden. Ik zie diversiteit als iets wat de samenleving verder helpt: we hebben allemaal onze eigenaardigheden en talenten en dragen allemaal op onze eigen manier bij. Als iedereen hetzelfde is, blijft er toch heel veel werk liggen? Dan leren we toch ook niets nieuws? Als je nooit geleerd hebt met een frisse blik naar het vanzelfsprekende te kijken, zul je niet snel groeien.

Wat mijn verbazing met betrekking tot intolerantie nog eens versterkt heeft, is het feit dat ik zelf vaak als ‘de Ander’ behandeld word. Toen ik heel jong was, vroeg ik mij zelfs af of ik wel ‘van hier’ ben. Was ik niet gewoon een buitenaards wezen dat om onduidelijke redenen op de aarde was beland? Als ik kijk naar de manier waarop ik door velen bejegend werd (en helaas nog steeds word), vind ik dat niet eens zo’n heel merkwaardig idee.

Inmiddels weet ik nu ruim 4 jaar dat ik Asperger heb en blijkbaar in bepaalde opzichten echt anders ben dan gemiddeld, hoewel het mij nog steeds ontgaat wat dat gemiddelde nu precies mag inhouden. Maar weet je: eigenlijk zou dat niet uit hoeven maken. Eigenlijk zou ik gewoon als een gelijkwaardig medemens gezien en behandeld willen worden. Eigenlijk zou ik niet met ‘stoornissen’, ‘beperkingen’, ‘risico’s op de arbeidsmarkt’ en meer van dat soort negatieve interpretaties geassocieerd willen worden. Dat is namelijk niet wie ik ben.

Wie ik dan wel ben? Laat ik mezelf, geheel naar maatschappelijk gebruik, even in een aantal hokjes plaatsen:

 • Wendy Schuchmann (goed, dat wisten jullie al);
 • 33 jaar;
 • Haagse (Hagenaar noch Hagenees);
 • Aspergervrouw en vreemde vogel;
 • Lezer en schrijver;
 • Medewerker accountmanagement;
 • Politiek/ maatschappelijk: zie mijn blogberichten over mijn waarden;
 • Bachelor of Arts;
 • Intuïtieve introvert;
 • Denker, dromer en doener (want waarom zou je kiezen?);
 • Liefhebber van de geesteswetenschappen;
 • Grootgebruiker van kruidenthee;
 • Idealistische eigenzinnigerd;
 • En vast nog veel meer!

Hoewel ook bovenstaande lijst verre van volledig is, herken ik mezelf er al veel meer in dan in de eendimensionale kreten van de publieke opinie. Mijn identiteit kies ik zelf en daarmee kies ik ook zelf op welke manier ik naar buiten wens te treden.

Verder zie ik niet waarom er maatschappelijk zo’n heisa wordt gemaakt van zaken die helemaal niet zo wereldschokkend zijn. Waarom moet iedereen hetzelfde leven, denken en geloven? Waarom denken dat het een beter is dan het ander? Waarom normen opleggen aan nieuwkomers en vervolgens klagen dat andere culturen ‘onze’ vrijheden niet respecteren?

Over welke vrijheden hebben we het dan precies? De vrijheid om mensen af te wijzen die niet aan ‘onze’ normen voldoen? De vrijheid om mensen die ‘anders’ zijn een ‘sociale’ voorziening te verstrekken en vervolgens uit de maatschappij te weren? De vrijheid om eenheidsworst lief te hebben boven alles en mensen die in jouw straatje passen als jezelf? Is dat wat we met ‘onze’ vrijheden hebben gedaan? Is conformisme het geloof van de hedendaagse seculiere mens geworden?

Zoals uit bovenstaande wel blijkt, verdraag ik intolerantie en sociale uitsluiting nogal slecht. Ik weet niet in hoeverre deze houding mij intolerant maakt, maar om eerlijk te zijn, denk ik dat het wel meevalt. Het is namelijk niet zo dat ik oproep tot uitsluiting van mensen die uitsluiten. Wat mij betreft doet iedereen maatschappelijk mee. Sterker nog: ik zou het zo mooi vinden als juist degenen die anderen hebben uitgesloten, tot inkeer komen en zich aansluiten bij degenen die strijden voor inclusie. Zij kunnen zich immers beter inleven in sociaal uitsluitingsgedrag dan iemand als ik. Zij weten hoe angstige burgers het beste gerustgesteld kunnen worden.

Maar goed: eerst moet duidelijk zijn dat het tijd is voor werkelijke inclusie. Dat het inhumaan is om mensen te stigmatiseren en uit te sluiten. Dat we allemaal uniek, feilbaar en gelijkwaardig zijn, maar vooral ook dat we allemaal welkom zijn in een samenleving die, als we ervoor kiezen, volledig tot bloei kan komen. Laten we ons verheugen op al het moois dat we samen kunnen opbouwen!

Om weer terug te keren naar mijn persoonlijke uitsluitingservaringen: ik sta erop dat alle mensen met autisme als volledig gelijkwaardige burgers worden opgenomen in de maatschappij. Dat we onze talenten mogen inzetten voor het grotere geheel en hier gelijkwaardig voor beloond worden en dat onze kwetsbaarheden er gewoon mogen zijn, net zoals dat geldt voor ieders kwetsbaarheden. Dat bemiddelingsbureaus en categorieën en indicaties tot het verleden behoren, omdat inclusie een vanzelfsprekendheid is geworden. Het zou een van de weinige vanzelfsprekendheden zijn die we niet in twijfel hoeven te trekken.

Maar voor al dat moois een vanzelfsprekendheid kan zijn, is het belangrijk om individueel en collectief te groeien in waarde nummer 5: onafhankelijkheid van denken.

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘Leven volgens mijn waarden: tolerantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s